Főoldal Egyházak Zsinat: komoly nehézséget okozhat jövőre, ha marad a jelenlegi egyház-finanszírozás (MTI)

Zsinat: komoly nehézséget okozhat jövőre, ha marad a jelenlegi egyház-finanszírozás (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. november 14. - Budapest - Komoly gazdálkodási nehézséget okozhat jövőre az egyház gazdálkodásában, ha a jelenlegi egyház-finanszírozás marad érvényben, mert akkor az ideihez képest 40 százalékkal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia - állapította meg a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinati tanácsa szerdai budapesti ülésén.
Az MRE kommunikációs szolgálata szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a zsinati tanács úgy látja, a tervek szerint alakul az idei költségvetés, de a jövő évi kilátásokat érinti a személyi jövedelemadó (szja) felajánlások alakulása is. A 2011-es adókból származó összeg az előző évhez képest jelentősen, húsz százalékkal csökkent, noha a felajánlások száma növekedett. "Ez az szja-szabályok tavalyi drasztikus változása, az egykulcsos adó bevezetése miatt történt így" - írták
Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke azt is hangsúlyozta, "ha a jelenleg hatályos egyház-finanszírozási törvény marad érvényben, ami szerint ugyanannyit tesz hozzá az állam, mint amennyi az egy százalékból befolyt összeg, akkor a helyzet jövőre komoly gazdálkodási nehézséget okozhat (...), és ezáltal jelentősen szűkülhet a mozgástér az egyházi költségvetésben" - olvasható a közleményben.
Kiemelte, az egyházi felsőoktatási intézményeknek visszafizetési kötelezettséget állapított meg az oktatási kormányzat a tavalyi, már lezárt évre a normatív támogatás visszamenőleges csökkentésével, és hasonló csökkentés várható idénre is. Ez "jelentős átszervezéseket, szükségmegoldásokat" von maga után, ami "különösen nehéz helyzetbe hozhatja a hitéleti képzést" - tette hozzá.
A zsinat lelkészi elnöke azt is elmondta a testület ülésén, hogy "a közoktatás állami finanszírozásáról nem lehet véglegeset tudni", mivel nem készült el a feladatfinanszírozáson alapuló rendszer.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 165 vendég böngészi