Főoldal Egyházak Megállapodás a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével (MTI)

Megállapodás a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



2012. december 18. - Budapest - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Lukijan Pantelic budai szerb ortodox püspök kicseréli a dokumentumokat, miután aláírta a kormány és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye közötti kormányzati és egyházi feladatokat rögzítő együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. december 18-án.
Kormányzati és egyházi feladatokat rögzítő együttműködési megállapodást írt alá Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke kedden Budapesten - tájékoztatta az MTI-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A közlemény szerint a most aláírt megállapodás - a hatályos törvényekkel összhangban - garanciákat ad a különböző támogatási formákra, a hitélet és a társadalmi feladatátvállalás finanszírozása tekintetében, továbbá a remények szerint nemcsak a Szerb Ortodox Egyház és a kormány közötti további jó kapcsolatok fenntartásához járul hozzá, hanem elősegíti a Magyarország és Szerbia közötti viszony erősítését is.
A miniszter az aláírást megelőző beszédében elismeréssel szólt a szerb ortodox egyház történelmi érdemeiről, valamint hangsúlyozta: az egyház ma is fontos szerepet játszik a szerb vallási és kulturális identitás megőrzésében - tájékoztatott a minisztérium.
A közleményben emlékeztetnek arra, hogy november 7-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá hasonló dokumentumot az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjével, december 6-án pedig Hölvényi György államtitkár a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházzal. Mint írják, a magyar kormány minden magyarországi ortodox egyház felé nyitott hasonló tartalmú egyezmény aláírására.



Módosítás dátuma: 2012. december 18. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 136 vendég böngészi