Főoldal Egyházak Bölcskei Gusztáv: a karácsony a jó cselekedetek ünnepe (MTI)

Bölcskei Gusztáv: a karácsony a jó cselekedetek ünnepe (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. december 21. - Budapest - A karácsony nem öncélú, nem önmagáért való ünnep, hanem annak a lehetősége, hogy az emberek rájöjjenek, jó dolog jót tenni.

Ekkor arra emlékezünk, hogy "valaki értünk is karácsony lett", a mai válságos időkben pedig különösen sokan várják, hogy valakik "karácsonnyá legyenek" számukra - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek.
A református püspök egy Szombathy Viktor-novella alapján felidézte egy favágó történetét, amelyben egyik karácsonykor mindössze három fenyőfa kivágását engedélyezték a faluban, az egyik a favágóé lehetett. Ő a sajátjából minden falubelinek osztott egy-egy ágat, így viszont neki is csak egyetlen fenyőága maradt.
Otthon a favágó a családjának azt mondta: "Idén engem jelölt ki az Úr, hogy én legyek a karácsony" a falubelieknek.
Bölcskei Gusztáv rámutatott: a szeretet az adásra és az elfogadásra való képességet, valamint annak a tudatát jelenti, hogy "ez mennyire sebezhető", mert aki mindig csak adni akar, az előbb-utóbb kiég, aki pedig soha nem tud elfogadni, abban az emberben nincs szeretet.
Meglátása szerint a szeretet adására, illetve elfogadására való képességgel lehet "mindenkinek szóló ünnep a karácsony", amelyben "benne van a születés, az élet ajándéka".
Hozzátette: a keresztény hit szerint a karácsonyi történet bemutatja Isten ajándékát, Jézus földi jelenlétét, amely segíthet abban, hogy az ember olyanná változzon, amilyenné magától nem lenne képes.

 

Módosítás dátuma: 2012. december 21. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 193 vendég böngészi