Főoldal Egyházak Online örömhír egész évre (mno.hu)

Online örömhír egész évre (mno.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. december 24. - A hit éve alkalmából könyvben is megjelent a Napi evangélium, amelyet internetes levelezőlistaként üzemeltet nyolc éve Horváth István Sándor.

Az e-mailes szolgálat persze nem szűnik meg, sőt okostelefonról is elérhetővé tette a napi igét Zalalövő plébánosa. Ezzel ő az első magyar katolikus okostelefon-applikáció tulajdonosa is.
Horváth István Sándor atya már nem is emlékszik, hogy pontosan hogy született a Napi evangélium ötlete. Arra viszont igen, hogy nyolc és fél évvel ezelőtt, 2004 július 9-én küldte ki az első e-mailt az aznapi misén elhangzó bibliai igével, egy hozzá kapcsolódó rövid elmélkedéssel és egy imával. Nem számított akkora sikerre, mint amit ezzel az egyszerű szolgálattal végül elért. Mára összesen több mint 33 ezren iratkoztak fel a Napi evangélium levelezőlistájára. Horváth István Sándor sokszor kap olyan visszajelzéseket, hogy ez megkönnyíti a Szentírás olvasását azoknak, akiknek máskülönben esetleg nem jutna eszébe naponta elővenni a Bibliát.
A Napi evangélium levelezőlistája hamar elérte az ezres létszámot, pedig nyolc évvel ezelőtt nem volt még az e-mail használat annyira magától értetődő, mint most. Azóta nem telt el nap, hogy ne küldött volna ki üzenetet a zalalövői plébános. Eddig összesen 45 millió e-mailt kaptak tőle a feliratkozott tagok. A rövid elmélkedéseket ő maga írja az aznapi igéhez, amelyekhez korábban szentek vagy ismert személyiségek által írt imádságot is csatolt, de egy ideje már ezek is többnyire saját imaszövegei. A Napi evangélium több mint száz  katolikus honlapról elérhető, és tavaly óta saját weboldala van. Ekkor fejlesztették ki okostelefonokra is az Evangélium365 nevű alkalmazást. Ez volt az első magyar katolikus egyházi applikáció a mobilpiacon, tavaly még mobilalkalmazásokkal kapcsolatos konferenciára is meghívták miatta Horváth István Sándort. – Előreszaladok, az egyház majd jön utánam pár év múlva – mondja Horváth István Sándor. Joggal, hiszen 2011-ben, amikor XVI. Benedek pápa a tömegtájékoztatás világnapján kiadott üzenetében arra kérte a híveket: az év minden napján jelenjenek meg az evangélium üzenetével az interneten, a Napi evangélium már hét éve működött.
Horváth István Sándor ettől függetlenül nem hisz a könyv halálában, és nemcsak azért, mert sokaknak még mindig nincs internetkapcsolata, hanem azért is, mert egy könyv egyszerűen barátságosabb, és szerinte ezt nem csak az idősebbek gondolják így. Ezért idén könyvben is megjelentette a 2013-as napi evangéliumokat Szívem első gondolata címen, az októberben kezdődött hit éve alkalmából. Nem ez az egyetlen könyv formátumú kiadványa, már két mesekönyve is megjelent, a legutóbbi A hit ajándéka címmel nem is olyan régen, a Szívem első gondolatával egy időben. Ezekben olyan egyszerű, a hitről szóló történeteket írt meg, amelyeket még a gyerekkorából hozott magával, vagy papi szolgálata során élt meg. Mivel majdnem önköltségi áron kínálja a köteteket, nagyobb bevételre nem számíthat ebből az egyházközség, de nem is ez a cél. A kötetek árán felül kapott esetleges adományokból kárpátaljai magyar gyerekeknek juttat el a könyvekből ajándékba Horváth István Sándor.
rKissNelli

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 152 vendég böngészi