Főoldal Egyházak Erdő Péter szentmisét tart Árpád-házi Szent Margit emlékére (MTI)

Erdő Péter szentmisét tart Árpád-házi Szent Margit emlékére (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2013. január 18. - Budapest - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan vasárnap a margitszigeti domonkos kolostor romjainál, és szentmisével köszönti a Mária Rádió hetedik születésnapját - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense pénteken az MTI-vel.
Tóth János Csaba reményei szerint az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is sok száz zarándok vesz részt a szentmisén, amelyen a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért.
Mint elmondta, több mint három évtizedes hagyomány, hogy a magyar prímás minden januárban szentmisét mutat be a margitszigeti romoknál a Margit-naphoz legközelebbi vasárnap. Az első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be a magyar szentek évében, 1979. január 21-én.
A sajtóreferens utalt arra, hogy Szent Margit rövid életének nagy részét ezen a szigeten élte le a 13. században. Akkoriban volt ott háza a premontrei rendnek, kolostoruk a domonkos és a ferences szerzeteseknek, zárdájuk pedig a dominikánus apácáknak. E virágzó egyházi életnek a török hódítás vetett véget a 16. században, az apácák utódai pedig a török uralom után telepedtek vissza a szigetre. Szent Margit valószínűsített sírjára 1971-ben márvány emléktáblát helyeztek el.
A katolikus egyház január 18-án ünnepli Árpád-házi Szent Margit halálának (katolikus megfogalmazás szerint: égi születésnapjának) évfordulóját. Kolostorba szülei, IV. Béla király (1235-1270) és Laszkarisz Mária királyné döntése nyomán került, a királyi pár ugyanis a tatároktól elszenvedett muhi vereség (1241) után született Margitot "az ország javáért Istennek ajánlották" - mondta a sajtóreferens.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 38 vendég böngészi