Főoldal Egyházak Imádkozzunk!

Imádkozzunk!

E-mail Nyomtatás PDF
Az év elsõ napjaiban örömmel olvastuk, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006.
Az év elsõ napjaiban örömmel olvastuk, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006. évre imaévet hirdetett meg a nemzet lelki megújulásáért. Gyulafehérvári Fõegyházmegyénk az elcsatolt magyar püspökségekkel együtt csatlakozott a felhíváshoz. Helyi szinten f. év január 25-én a csíkszeredai Millenniumi templomban ünnepi szentmisével nyitottuk meg az imaévet. Minden csütörtök este 19-21 óráig, a hónap elsõ vasárnapján napközben és este 19-23 óráig, valamint minden hónap 14. napján 23 óráig imádkozunk a családok megújulásáért és a születendõ gyermekekért, utána szentmisét végzünk.

- Miért választottuk a hónap 14. napját? Azért, mert szeptember 14-én van örökös szentségimádásunk, amikor egyházmegyénkért engesztelünk. Az év többi hónapjának 14. napján magyar népünk lelki megújulásáért imádkozunk, mert hiszünk az ima erejében. Arra kérjük Urunkat, Istenünket, hogy segítsen népünknek visszatalálni az élet forrásaihoz. Az imádságra maga Jézus adta a legszebb példát. Gyakran imádkozott és úgy beszélt mennyei Atyjával, hogy tanítványai megkívánták a jézusi imát. Ezért fordultak hozzá, hogy tanítsa meg imádkozni. Attól a pillanattól kezdve, ki tudja hányadszor hangzik fel naponta a legszentebb imádság. Az utolsó vacsorán Jézus imádkozik önmagáért, apostolaiért és azokért, akik szavukra Benne hinni fognak. Jézus a Getszemáni-kertben arra kérte tanítványait, hogy virrasszanak vele és imádkozzanak, hogy kísértésbe ne essenek. Jézus tudta, hogy miért ajánlja az imádságot. Az imádság olyan személyes párbeszéd az Istennel, amelynek nagy ereje van.
Az imádság olyan, mint a köldökzsinór, majd a víz, a levegõ, mert az imádkozót megtartja Isten jelenlétében, fokozza annak szeretetét, felvértezi a kísértésekkel szemben, segíti a tisztánlátásban és erõt ad a helyes cselekvéshez. Az imádság szeretõ találkozás Istennel, amit mindenkinek akarnia és tanulnia kell. Az imádság nem érzelem kérdése, hanem a lélek felemelése, rácsatlakozása Istenre. Isten szeretetnének viszonzására, maga a Szentlélek tanít meg bennünket a hívõ és imádkozó Egyház által. Az imádságban úgy vagyunk együtt és társalgunk az Istennel, mint a legjobb barátunkkal.

Sokféleképpen imádkozhatunk. Gondolattal, azaz bensõ imával, amennyiben gyakran maradunk négyszemközt Istennel, tudva azt, hogy szeret bennünket. Imádkozunk szóval a közösségben, mert ahol ketten vagy hárman összejövünk Jézus nevében, ott õ is jelen van. Imádkozunk cselekedettel, amikor segítünk másoknak, vagy jót teszünk egy szegénnyel. Szüntelenül imádkozunk, ha állapotbeli kötelességeinket szeretettel végezzük.

"Nemzetünk nagy bajban van, csak Isten irgalma menthet meg minket" - olvassuk az imaévet meghirdetõ körlevélben. "Kérjük Isten irgalmát hazánkra és népünkre. Kérjük, hogy szabadítson meg minket azoktól az új veszedelmektõl, amelyek a jelenben és a jövõben hitünket és életünket fenyegetik." Éppen ezért legyen minden napunk szüntelen imádság nemzetünkért. Hogyan tegyük? Tudatosan, hittel és bizalommal, egyszerûen és természetesen. Felkeléskor jelöljük meg magunkat a Szentháromság jelével és ajánljuk fel napi teendõinket. Napközben egy-egy fohásszal csatoljuk Jézushoz az elvégzett munkánkat. Pl. Istenem, segíts meg! Jézusom, bízom Benned! Uram, köszönöm. Ha számítógépen dolgozunk, ott is szükséges a mentés, máskülönben elvész a munkánk és hiába fáradoztunk. Lefekvéskor tekintsük át, hogy mit és hogyan tettünk a nap folyamán.
A jóért mondjunk köszönetet, a hibákért kérjünk bocsánatot, és keresztvetéssel zárjuk be a napot. Amikor Isten barátságában éljük meg a napot, az értékes nap, mert életderû, életöröm tölt el. Nyugodtan pihenünk le, és életkedvvel ébredünk. Isten szeretetében élve, értelmünk könnyebben felismeri a jót, és akaratunk is készséges annak megtételére. Ezt az életgazdagságot állandó imádsággal érjük el.

A csíksomlyói nagy zarándoklaton bátorítson a Segítõ Mária minden jóakaratú embert a lelki megújulásban. Boros Fortunát vértanú tartományfõnök 1943-ban írta: "örvendetes tény, hogy elõ kezdtük venni õseink buzgóságát, és a csíksomlyói Szûztõl várjuk sok nyomorúságunkra a vigaszt. A nagy megpróbáltatások után ez mindig így volt. Õelõtte hódolatunkat kifejezzük, lelkünket megtisztítjuk, és a szentségi Jézussal egyesülünk." Urunk, Istenünk, mentsd meg nemzetünket Szent Fiad, Jézus Krisztus, Szeplõtelen Nagyasszonyunk és a magyar szentek érdemeiért!

Csíkszereda, 2006.

Darvas-Kozma József


Módosítás dátuma: 2006. június 02. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 221 vendég böngészi