Főoldal Egyházak Hogy utolérjen a lelkem!

Hogy utolérjen a lelkem!

E-mail Nyomtatás PDF
Tihany - Várom, hogy utolérjen a lelkem! - mondja egy indián dr.

 Tihany - Várom, hogy utolérjen a lelkem! - mondja egy indián dr. Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel nemrég megjelent könyvében, amely az Üzenõfüzet címet viseli.
A példázat hõsének ajkán akkor szakadt ki ez a szinte fohászértékû mondat, amikor hosszú vándorútja során egy autó felvette és percek alatt elreptette úti céljához. Az indián ekkor leült az árok szélére, hosszan üldögélt, s a kérdésre - Mit csinálsz? Mire vársz? - ekképp sóhajtotta el magát. A szimbolikus értékû mondat alighanem valamennyünket elgondolkodtathat, akik a gyakran emlegetett - rohanó, elszemélytelenedõ, elüzletiesedõ - kor utazói-utasai vagyunk. Igen, mert meg kellene állni idõnként, átgondol- ni, átelmélkedni, lélekben is megélni a körülöttünk történõ, a bennünk, velünk történõ folyamatokat, fordulatokat, megállítani, emlékezetünkben megörökíteni s akár elõhívhatóvá is tenni a valamikori élethelyzetek legszebb, legszentebb s bizony a legfájdalmasabb pillanatait is. Mert nem gépeknek teremtettünk, születtünk a világra, hanem embernek - érzésekkel, értelemmel, célokkal, küldetéssel. S mert az átelmélkedett, az egyszer már megélt helyzetek, élmények segíthetnek, átsegíthetnek az élet sorsfordulataiban is, irányadóként. Az Üzenõfüzet írásai - amelyek a Magyar Katolikus Rádióban hangzottak el elsõként - rövid jegyzetek, pillanatképek, amelyek anélkül tanítanak, hogy ezt szerzõjük katedrásan tenné, sokkal inkább õszinteségükkel, szelídségükkel, színes stílusukkal, megragadó fordulataikkal, személyes, lelki intimitásukkal hatnak az olvasóra.
Ugyanakkor figyelmeztetõ erejûek, önvizsgálatra, lelkiismeret-vizsgálatra késztetnek. Olvasván a pillanatképeket ugyanis, a szerzõvel együtt átvilágítjuk önmagunkat is, vajon mi hogy is állunk az adott kérdésekkel:
De hát hol vagyok én? Rend van-e az életünkben? Van-e egyáltalán igazság? Rendben vagyunk-e a ránk bízott világgal? Tudtunk-e mindig jól választani jó és rossz között, vagy ami nehezebb: jó és jobb között? Hagyjuk-e, hogy megszólaljon a lelkiismeret bennünk, és meghalljuk-e, ha szól?... S az apró meditációk során megismerkedünk a bencés szerzetes életével, idõs és fiatal szerzetestestvérek közösségében hallunk az autószerelés lelki rejtelmeirõl, a bingyi, a nagyapai zsebkés könnyesen megható örökségérõl, a riói tengerparton ellopott majd visszakapott ajándékokról, s arról, miféle költészet lakik az idõs ember lelkében, akinek napját varázslatossá teszi az is, hogy: Kinyílott az aranyesõ! (Ez a könyvecske alcíme.)

Módosítás dátuma: 2007. január 19. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 202 vendég böngészi