Főoldal Egyházak Tovább pusztul a zeherjei templom

Tovább pusztul a zeherjei templom

E-mail Nyomtatás PDF
A tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok miatt pályázni sem tudnak, az önkormányzat tehetetlen
Zeherje.
A tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok miatt pályázni sem tudnak, az önkormányzat tehetetlen
Zeherje. A máig tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok miatt végleges pusztulás fenyegeti a Rimaszombati járásban lévõ község gótikus stílusú templomát.
2003. szeptember 11-én, a kora esti órákban ennek a templomnak a 19. század utolsó harmadában épített tornya váratlanul ledõlt, azóta a falu vezetése folyamatosan próbálja az értékes mûemléket megmenteni. Mint azt Ru¾ena Gembická polgármester asszonytól megtudtuk, a templom tulajdonképpen a falu tulajdonában van, a telekkönyvi kivonatok értelmében ugyanis utoljára a volt Járási Nemzeti Bizottság kulturális osztálya volt feltüntetve tulajdonosként, így a tulajdonjog a községre szállt át a rendszerváltás után. Az eredeti tulajdonos, a református egyházközség benyújtotta ugyan a restitúciós igényét, de a visszaszolgáltatásról egyelõre semmilyen hivatalos információt nem kapott a falu.
Az épület állaga a 2003-as omlás óta rohamosan romlik. A polgármester asszony akkor a romok eltakarítására a kormányhivataltól kapott anyagi segítséget, a munkát el is végezték, sõt épületet rongáló fákat is eltávolíttatták, és vízelvezetõket ástak. A tetõ azonban mára életveszélyessé vált, a tartófalak mállanak, a fagy és a víz tovább rongálja a templomhajót. Ennek nyugati oldalán egy rendkívül szép késõ gótikus bejárati portál szinte sértetlenül vészelte át az elmúlt évszázadokat. „Saját erõnkbõl nem vagyunk képesek megmenteni a falu legdominánsabb épületét. Az pedig elkeserítõ, hogy a tulajdonjogok tisztázatlansága miatt pályázni sem tudunk a templom megmentése érdekében, pedig már többször is próbálkoztunk. A helyi református gyülekezet alig több mint tucatnyi idõs emberbõl áll, õk nem tudnak anyagilag hozzájárulni a felújításhoz. Tanácstalan vagyok, mert ha legalább a restitúciós igénylés végeredményét ismernénk, akkor össze lehetne fogni a helyi erõket a templom megmentése érdekében. ågy azonban csak enyészik tovább” – mondta a polgármesterasszony.
Azon a szeptember 11-én a dombon álló templomtorony törmelékei a majdnem száz méterre lévõ egykori református iskoláig zúdultak le. Az útjukba került, fél méternél is vastagabb akácokat gyufaszálként törték derékba, ezért is kellett azokat kivágni. Csodával határos módon az 1885-ben öntött lélekharang és az 1927-bõl származó nagyharang épségben maradt, jelenleg az egyház gondnokának udvarán vannak.
SZÁSZI ZOLTÁN

Módosítás dátuma: 2007. március 03. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 356 vendég böngészi