Főoldal Egyházak Tõkés László ünnepi beszéde

Tõkés László ünnepi beszéde

E-mail Nyomtatás PDF
Elnök úr!
Ünneplõ Gyülekezet!
Kedves Testvéreim!
Erdélyi útjának elsõ napján Elnök úr méltán nevezte Fehéregyházát „a leghitelesebb helyszínnek”, ahol az ott elesett Petõfi Sándor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatai elõtt egy magyar államfõ fejet hajthat.

 Elnök úr!
Ünneplõ Gyülekezet!
Kedves Testvéreim!
Erdélyi útjának elsõ napján Elnök úr méltán nevezte Fehéregyházát „a leghitelesebb helyszínnek”, ahol az ott elesett Petõfi Sándor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatai elõtt egy magyar államfõ fejet hajthat. Erdélyi útjának utolsó állomásán hasonlóképpen hiteles helyszínen köszöntöm az Elnök urat: „Erdély kapujában”, Nagyváradon.
Száz esztendõvel ezelõtt, 1907. március 15-én a Körös-menti Ezredévi Emléktéren avatták fel a szabadságharc vértanújának, Szacsvay Imrének a szobrát. „Nagyvárad polgárai a feledékenységet bûnnek tartják" - olvashatjuk abban a feliratban, amely már 1876-ban hazafiúi kötelességként irányozta elõ szobor állítását annak a Szacsvaynak, aki elsõ nagyváradi képviselõje volt az elsõ magyar népképviseleti országgyûlésnek, és aki a debreceni országgyûlés jegyzõjeként a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásával érdemelte ki a hõsi halált. „Csak egy tollvonás volt a bûne” - ez áll a monumentális Szacsvay-szobor talapzatán.
Igen, mi is valljuk: bûn a feledékenység. Annak idején harminc esztendõbe telt, amíg a szoborállítás nyûgös terve végre megvalósult. A feledékenység bûne viszont azóta is kárhoztat bennünket. 1920-ban Trianon harangjai még fennen hirdették, hogy: nem felejt a nemzet. Utóbb azonban kollektív amnézia hatalmasodott el az anyaországon - és ez az önvesztõ állapot a 2004. december 5-i, fájdalmas népszavazásba torkollott.
Sólyom László elnök úr! Köszönjük, hogy az összmagyarság nemzeti ünnepén eljött hozzánk - Erdélybe és Partiumba -, és szakítván a közösségi feledékenység nemzetrontó hagyományával, világosan értésünkre adja, hogy: „nem vagyunk egyedül”. Nemzetstratégiai igényû megnyilatkozásait idézve, mi is öntudattal valljuk, hogy az erdélyi, a határon túlra szakadt magyarság nem holmi jöttment „kisebbség”, hanem a magyar nemzet teljes értékû, elidegeníthetetlen része, aki önálló társadalmi létének teljes voltában „kér éltet vagy halált” - amint a Szózat költõje mondja.
Egységes, egyetemes nemzettudatunk a Magyar Március Költõjét idézi meg. „Eggyé lett mind a két magyar” - írja ujjongva Petõfi Sándor a Két ország ölelkezése címû versében, az Erdéllyel való unió megvalósulásakor. „Lelkem, szállj a Királyhágón által” - emígyen folytatja az Uniót köszöntõ költeményét, aminek hallatán, nemes lokálpatriotizmussal, akár a mostani Királyhágómellék mai közös ünneplésére is gondolhatunk...
„Együtt vagyunk, és együtt maradunk” - ez az idézett Petõfi-vers legfõbb következtetése. 1848 „uniós” örökségét folytatva és szélesebb értelemben kiterjesztve, hadd szóljunk azokról a történelmi és politikai választófalakról, amelyek az elmúlt században nemzetünket és nemzetrészeinket megosztották és megnyomorították.
Trianoni határrendszer. Mindmáig fennáll.
A vasfüggöny - Európa félszázados szétszakítottsága. A hidegháború.
Szellemi, ideológiai, etnikai és kulturális választóvonalak - valamennyiünk fájdalmára és gyalázatára.
Mindezekre jönnie kellett 1989 rendszerváltoztató - szinte - vértelen forradalmának, a sopronpusztai határzár átszakításának, a „hallgatás fala” áttörésének, a vasfüggöny leomlásának; jönnie kell „a közbevetett választófalak” (Ef. 2,14) krisztusi értelmû lebontásának, ami egyedül lehet képes az „integrált” Európát - s benne a szétszakadt magyarságot - a kívánatos és valóságos összhangba, egy igazi uniós egységbe rendezni.
Petõfi Sándornál a magyar és a világszabadság egyet és ugyanazt jelentette. Hasonlóképpen, mi is azt gondoljuk, hogy - a választófalak megszüntetésével - Európa, a népek és a magyarság egységesülése egyugyanazon folyamatnak a részei.
A határokon átívelõ nemzetegyesítés és a határok nélküli Európa 1989 után elkezdett útján járva, forradalmár és szabadságharcos elõdeink tisztánlátásával és bátorságával bontsuk le azokat a falakat, amelyek közöttünk magasodnak és jövõnk útjában állanak!
Rontsuk le a hazugság és a félelem falát!
Zászlóinkat ne övezze kordon!
Emeljük magasra a szabadság zászlaját!
Erdély és Partium „õrtornyainak” sorában Anyaszentegyházunk és Egyetemünk, Városunk és Régiónk legyenek istenes „õrhelyei” a hitnek és a szabadságnak! Ebben segítsen minket a mindenható Isten, akirõl Erdély nagy költõje, Áprily Lajos ekképpen vall:
„S mikor völgyünkre tört az áradat,
s már hegy sem volt, mely mentõ csúccsal intsen,
egyetlenegy kõszikla megmaradt,
egyetlen tornyos sziklaszál: az Isten.” (Menedék)
Nagyvárad, 2007. március 15.
Tõkés László
Módosítás dátuma: 2007. március 17. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 294 vendég böngészi