Főoldal Egyházak Tölgyessy: A török uralom miatt nincs nemzeti egyház

Tölgyessy: A török uralom miatt nincs nemzeti egyház

E-mail Nyomtatás PDF
Az állam és az egyház kapcsolatáról kezdõdött kétnapos tanácskozás Budapesten.
Az állam és az egyház kapcsolatáról kezdõdött kétnapos tanácskozás Budapesten. A rendezvény egyik elõadója Tölgyessy Péter alkotmányjogász volt, aki szerint a török uralom miatt nem alakult ki Magyarországon egyetlen nemzeti egyház.

A Magyar Pax Romana Egyesület kongresszusának elsõ napján Tölgyessy Péter alkotmányjogász egyházi modellekrõl szóló elõadásában elmondta: Magyarországon döntõen a török uralom miatt nem alakult ki egyetlen nagy, nemzeti egyház. A katolicizmus nem válhatott egyeduralkodó magyar egyházzá, mert a számára nehezen elérhetõ Tiszántúlon nagyon sok protestáns egyház létezett.

Tölgyessy szerint, ha Magyarország nem kerül bele az elsõ világháborús összeomlásba, akkor „borzasztó konfliktusok" nélkül tudott volna átalakulni modern állammá. Emlékeztetett arra is, hogy a szocializmus idején ahol csak lehetett, szûkítették az egyházak mozgásterét.

Tölgyessy elõadásban hangot adott azon véleményének, hogy a rendszerváltást követõen kialakult a politikai jobboldalon az a képzet, hogy aki formális szertartások szerinti életet él, az már önmagában a becsületességnek a bizonyítéka, és minden más életvezetés a politikai alacsonyabbrendûség képzetét keltette.
Módosítás dátuma: 2007. április 13. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 377 vendég böngészi