Főoldal Egyházak ÁRPÁD NAPI ÜNNEPSÉG - ÁRPÁD KÖZSÉGBEN - az Erdõháton

ÁRPÁD NAPI ÜNNEPSÉG - ÁRPÁD KÖZSÉGBEN - az Erdõháton

E-mail Nyomtatás PDF
Árpád vezér halálának 1100.
Árpád vezér halálának 1100. évi emlékére nagyszabású ünnepséget szervezett a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület, a Bihari Református Egyházmegye, az Erdõháti Református Egyházközség, az Árpádi Református Egyházközség valamint az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezete 2007.július 8-án. A kellemes vasárnapon szinte egész napos gazdag kínálatból választhattak az idesereglett Kárpát medencei magyarok. Sokan érkeztek Budapestrõl, Debrecenbõl, velük találkoztam a bécsi kormányellenes tüntetésen s a mûsoron is, de jöttek Szolnokról, Gyõrbõl és még sorolhatnám még, merrõl.

Azt: kik tartották erkölcsi hitvallásuk felmutatására, magyarság-kötelezettségüknek azt, hogy itt legyenek ebben a kedves faluban.

Presbiterek és helybéli leányok - legények fogadták, kalauzolták a faluban a vendégeket.

Lehettek vagy kétezer-ötszázan!

Nagyszerû érzés volt látni egy Trianonban diktátummal ránk kényszerített határ mindkét oldaláról miként, milyen emelkedett, hazafias hangulatban sereglettek a magyarok. Piros fehér zöld és Árpád sávos lobogók hirdették a nagy eseményt.

A magyar nemzet összetartozását!

Aki ott lehetett, egészen pontosan átérzi, mire is gondol a tudósító...

Egy a nemzet, egy a haza - ez volt az alapgondolata Árpád utódainak találkozójának! Tõkés László Királyhágó-melléki református püspök úr több kiváló, a magyar nemzetért, annak felemelkedéséért, majd megmaradásáért sokat tett értelmiségi - Balczó András olimpiai bajnok öttusázó, Kisida Elek sebészorvos, Kallós Zoltán néprajzkutató, Kondor Katalin újságíró, Szokolay Sándor zeneszerzõ és Makkay János történész társaságában elõzõ nap vehette át vehette át az Árpád pajzs 907-2007 feliratú, Szörényi Levente által alapított díjat s az Árpád Pajzs kitüntetést.

Délelõtt a helyi református templomban Bikádi László Károly, Hajmáskér és Sóly lelkipásztora, a Veszprémi Egyházkerület tanácsosa tartott ünnepi prédikációt, Filep Ferenc lelkipásztor társaságában.

Egymás után futottak be az autóbuszok s hozták a 907 július 1-jén elhunyt Árpád vezér emlék ünnepségre közeli s messzi földrõl felkerekedett ünneplõket.

A vendégeket a faluban közebéddel fogadták, így aztán minden adott volt, hogy a jókora hõségben elfogyasztott finom töltött káposzta is erõt adjon a kissé hosszúra sikeredett ünnepség végignézésére. Megjegyzem, a magyarországi média igen szerényen képviseltette magát: a szerkesztõket nem hozta lázba e történelmi esemény, ezért maradtak otthon a tévétudósítók...Pedig akadt bõségesen látni -s fényképezni való: kézmûves foglalkozásokat vezetett a nagyszalontai Sinka István képzõmûvészeti kör, jurta-állítás, íjászat, Árpád-kori fegyverek bemutatója, rovásírás tanulás s miegyéb...

Délután két órakor futottak be a hintók, a meghívott vendégekkel.

Tõkés László is felkapaszkodott egyre s úgy robogott körbe a gyönyörû õsparkot megkerülve a színpad elé. Most éppen Nagyváradról érkezett, az Olaszi templomban tartott istentisztelet s lassan már sajnos hagyományossá váló Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályáért szervezett sajtótájékoztatóról s tüntetésrõl...

Az út porát le sem verhette, hiszen máris ünnepi istentiszteletet tartott a színpadon. Ezután a Nagyszalontai Református Egyházközség kórusa énekelt, majd Dr. Bakay Kornél régész-történész professzor mondott ritkán hallható történelmi ismereteket bõvítõ, színvonalas beszédet, aztán Maczkó Mária énekelt. Miller Lajos operaénekes az Árpád népe misztikus operából adott elõ részleteket végezetül Szörényi Levente zeneszerzõ, elõadómûvész köszöntötte az összeseregletteket, s énekelt is egy nagyon megható dalt.

Az ünnepi elõadás befejezõ aktusaként Szörényi Leventének Tõkés László és Kovács Zoltán fõgondnok átadta az Árpád -díjat.

M.Szabó Imre
Módosítás dátuma: 2007. július 10. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 222 vendég böngészi