Főoldal Egyházak Kolozsvári küldöttség a gyulafehérvári érseknél

Kolozsvári küldöttség a gyulafehérvári érseknél

E-mail Nyomtatás PDF
A közösségszolgálat védelmében
Alulírottak, a Szent Mihály római katolikus egyházközség tagjai, 2007.
A közösségszolgálat védelmében
Alulírottak, a Szent Mihály római katolikus egyházközség tagjai, 2007. május 10-én, meghallgatás keretében találkoztunk Ft. Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsekkel. A találkozóra Csíkszeredában került sor 20,30 és 22 óra között.

Alulírottak, a találkozót saját elhatározásunkból kértük, egy nappal korábban, május 9-én. Ezen a napon értesültünk a Krónika címû újság cikkébõl (Czirják és Csató augusztusig marad), nevezetesen arról, hogy a gyulafehérvári Fõegyházmegyei Hatóság el kívánja helyezni Kolozsvárról Ft. Dr. Czirják Árpád plébánost, kolozs-dobokai fõesperest.

A találkozó keretében elõször Székely György fõgondnok úr szólt, aki ismertette jövetelünk célját, amelynek lényege ekként foglalható össze: a jelenlevõk szeretnék megismerni azokat a megfontolásokat, amelyek alapján, a Ft. Dr. Czirják Árpád plébános, kolozs-dobokai fõesperes elhelyezésérõl szóló döntés megszületett, egyben kiemelve, hogy valamennyien kiállnak a kolozsvári plébános mellett, maradását kérve.

Ezt követõen sorra felszólalt a küldöttség valamennyi tagja, külön méltatva Ft. Dr. Czirják Árpád plébános, kolozs-dobokai fõesperes, érseki helynök, pápai prelátus érdemeit az egyházközség hitéletének megszervezésében, a római katolikus felekezeti oktatás pártolásában, az egyház gazdasági alapjainak kiszélesítésében, a civil szervezetek támogatásában, a mûvészetek és a kultúra támogatásában, és minden jóravaló magyar ügy felkarolásában.

A meghallgatás keretében Patrubány Miklós két ízben is kérte Ft. Dr. Jakubinyi György érsek urat, hogy ossza meg a küldöttséggel azokat az okokat és nyomós érveket, amelyek mentén megszületett a döntés Ft. Dr. Czirják Árpád elmozdításáról. Az érsek úr hosszan beszélt az erdélyi magyar katolikus egyház apadásáról, külön is megemlítve Kolozsvárt, Brassót, Sepsiszentgyörgyöt, de a feltett kérdésre semmit sem válaszolt. Csupán az egyházi kánon azon általános rendelkezéseit említette, melyek szerint egy papnak rendszerint egy helyben legfeljebb 15 évig lehet maradnia, mely idõ alatt "elég barátot és ellenséget szerezhet magának".

Vekov Károly nyomatékkal szóba hozta a gyulafehérvári Római Katolikus Teológiának a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetembe való betagosítását, amely visszatetszést keltett mind a kolozsvári római katolikusok, mind Kolozsvár egész magyar lakosságának sorában, és kérte a Fõegyházmegye vezetõjét, hogy óvakodjanak egy újabb elhibázott lépéstõl.

Válaszában az érsek úr dicséretesnek nevezte, hogy a hívek kiállnak papjuk mellett és kérte, hogy ugyanúgy álljanak oda Ft. Dr. Czirják Árpád utódja mellé is. Az érsek úr még akkor is hajthatatlan maradt, amikor a jelenlevõk kérték, hogy Ft. Dr. Czirják Árpád legalább addig maradhasson meg helyén, amíg befejezi azokat a munkálatokat, amelyeket elkezdett, illetve amelyek még folyamatban vannak.

A jelenlevõk többrendbeli kérése és érvelése ellenére az érsek úr hajthatatlannak bizonyult, és ismételten kijelentette, hogy a döntés megszületett, egyben tájékoztatta a kolozsvári küldöttség tagjait arról, hogy az egyházi kánon szerint a Fõegyházmegyei Hatóság döntése ellen az érintett pap két ízben szólalhat fel, harmadjára köteles engedelmeskedni.

Mindezek alapján a jelenlevõk azzal a meggyõzõdéssel távoztak, hogy az ügy, legalábbis formailag, még nincs lezárva.

Mi azzal a szándékkal vetettük papírra a fentieket, hogy minderrõl tájékoztassuk egyházközségünk tagjait, hiszen meggyõzõdésünk, hogy az egyházat a papság és a hívek közösen alkotják.

Felelõsségünk teljes tudatában kijelentjük, hogy mindent - emberi erényt és gyarlóságot - egybevetve pótolhatatlan veszteség éri a kolozsvári Szt. Mihály egyházközséget, egyben az egész kolozsvári magyarságot. Ft. Dr. Czirják Árpád erõltetett elhelyezése olyan hullámokat ver, amelybe beleremeghet nemcsak az erdélyi katolikus egyház, hanem az egész magyar katolikus élet.

Kolozsvár, 2007. május 11-én
Székely György fõgondnok
Patrubány Miklós MVSZ elnök
Dr. Fábián András fõorvos
Dr. Vekov Károly egyetemi docens
Gergely István szobrászmûvész
Balogh Gizella nõszövetségi elnök
Schuller Hajnal gimnáziumi igazgató

Módosítás dátuma: 2007. augusztus 11. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 205 vendég böngészi