Főoldal Egyházak Cserháti Ferenc lesz a világ magyar híveinek vezetõje

Cserháti Ferenc lesz a világ magyar híveinek vezetõje

E-mail Nyomtatás PDF
A rendszerváltás után 17 évvel befejezõdik a magyar Katolikus Egyház integrációja.
A rendszerváltás után 17 évvel befejezõdik a magyar Katolikus Egyház integrációja. Esztergomban szerdán szentelik fel a nyugati magyarság elsõ olyan püspökét, aki a Magyar Püspöki Konferencia tagja is lesz. Mindeddig közvetlenül a pápa szentelte föl a Kárpát-medencén kívüli magyar hívõk legfõbb vezetõjét.
Püspökké szenteli Cserháti Ferencet Erdõ Péter bíboros, Ternyák Csaba egri érsek és Schönberger Jenõ szatmári püspök - mondta az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Egyház sajtófõnöke.
Szerdahelyi Csongor hozzátette: Cserháti Ferenc - aki évtizedekig Münchenben dolgozott - az esztergomi egyházmegye segédpüspöke lesz egy különleges megbízatással; õ lesz a Kárpát-medencén kívül élõ magyarok püspöke.
A feladatot korábban a Kanadában élõ Miklósházi Attila látta el, õ azonban tavaly visszavonult.
A sajtófõnök elmondta: Cserháti Ferenc lesz az elsõ olyan püspök ezzel a megbízatással, aki elsõ pillanattól fogva a Magyar Püspöki Konferencia tagja lesz.
Ezt a kommunista idõkben se a magyar egyház, se a Vatikán, se a nyugati magyarság nem akarta, hogy olyan pap kapja ezt a feladatot, aki függ a hazai viszonyoktól - fûzte hozzá Szerdahelyi Csongor.
Szabó Zsuzsa

Módosítás dátuma: 2007. augusztus 16. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 213 vendég böngészi