Főoldal Egyházak Magyar református egyházvezetõk állásfoglalása a nagyszebeni diszkriminatív jelenségekrõl

Magyar református egyházvezetõk állásfoglalása a nagyszebeni diszkriminatív jelenségekrõl

E-mail Nyomtatás PDF
A nagyszebeni III.
A nagyszebeni III. Európai Ökumenikus Nagygyûlésen résztvevõ hivatalos küldöttek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a nagyszebeni rendõrség öt nagyváradi református fiatalt feltartóztatott, majd indoklás nélkül rendõrségre kísért, és három órán keresztül fogva tartott. A királyhágómelléki fiatalok, egyházkerületi felkérésre, és a szervezõk tudtával és beleegyezésével információs anyagot szállítottak a rendezvény
színhelyére.
Nagyszeben belvárosában három rendõrautó megállította õket, a hatóságok elkérték személyi igazolványaikat, és a csoportot magyarázat nélkül bekísérték a megyei rendõr-fõkapitányságra. Az öt õrizetbe vett fiatal – Nagy József Barna, Szabó Attila, Szûcs Orsolya, Kriza Tamás és Ambrus Sándor - elmondta, hogy a kihallgatást végzõ tisztek különféle vétségeket próbáltak rájuk bizonyítani. Tichindelean Ovidiu és Vlad Ionel civil ruhás rendõrtisztek azzal vádolták a bekísért fiatalokat, hogy illegális kereskedelmet folytatnak egyházi kiadványokkal, késõbb azzal vádaskodtak, hogy a gépkocsivezetõ
illegális személyszállítást végez. Az õrizetbe vett fiatalok nem voltak hajlandóak aláírni a fogva tartás után elkészült, 30595/05.09.2007-es számot viselõ jegyzõkönyvet, amely koholt vádakat tartalmazott.
A három órás fogva tartás után a rendõrség végül elengedte a fiatalokat.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a karhatalom mondvacsinált okokra hivatkozva, jogtalanul korlátozta a református fiatalok személyi- és szabadságjogait. Ez megdöbbentette a svájci, holland, német és osztrák egyházak delegátusait. A Európai Egyházak Konferenciája (KEK) szervezõstábja is fellépett a rendõrségen a fiatalok szabadon engedéséért.
Ettõl a kirívó esettõl függetlenül több alkalommal is sértõ módon tapasztalható volt, hogy a jelenlévõ magyar szereplõk hátrányos megkülönböztetésben részesülnek.
Véleményünk szerint ezek a jelenségek árnyékot vetnek egy olyan eseményre, amelynek célkitûzése az európai felekezetek, népek közötti szolidaritás és kiengesztelõdés munkálása és gyakorlása.
Nyomatékosan kérjük a nagygyûlés minden felelõs résztvevõjét, hogy határozottan lépjen fel minden diszkriminatív, az emberi jogokat és az európai normákat semmibe vevõ jelenséggel szemben.
A történtek miatt több magyar református küldött megfontolás tárgyává tette, hogy tiltakozásképpen elhagyja a nagygyûlés helyszínét.

Nagyszeben, 2007. 09. 05.

A magyar református küldöttek nevében:

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház
Zsinatának lelkészi elnöke, Református Világszövetség Európai Tanácsának elnöke
Ábrám Tibor fõgondnok, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi alelnöke
Dr. Erdélyi Géza püspök, Szlovákia Református Keresztyén Egyház
Dr. Pap Géza püspök, Erdélyi Református Egyházkerület
Tonk István fõgondnok, Erdélyi Református Egyházkerület
Csûry István püspökhelyettes, Királyhágómelléki Református Egyházkerület

Módosítás dátuma: 2007. szeptember 10. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 214 vendég böngészi