Főoldal Egyházak Fáklyás menet és ökumenikus imádság a békéért

Fáklyás menet és ökumenikus imádság a békéért

E-mail Nyomtatás PDF
A Sant'Egidio Közösség 2008.
A Sant'Egidio Közösség 2008. január 1-jén Budapesten fáklyás menetet és ökumenikus imádságot szervez a békéért.

A résztvevõk 16 órakor találkoznak a Szabadság-híd pesti hídfõjénél, majd a menet a Váci utcán át a Váci utcai Szent Mihály-templomhoz érkezik, ahol 17 órakor ökumenikus imádság lesz. A békemenettel és az imádsággal a Szent Egyed Közösség azokról az országokról és nemzetekrõl emlékezik meg, amelyeket ma is háború sújt. Az imádságot Bíró László püspök tartja. Isten igéjét Tarr Zoltán református lelkész, Zsinati fõtanácsos hirdeti.

De mi is az a Sant'Egidio?

A Sant'Egidio közösség 1968-ban született Rómában, a II. vatikáni zsinat másnapján és gyümölcseként. Mára világiak negyvenezer tagot számláló mozgalmává vált, akik Rómában, szerte Olaszországban és a világ több mint hatvan országában, több földrészen munkálkodnak az evangélium továbbadásában és a szolgáló szeretetben.
Világi hivõk nyilvános társulásaként nyert elismerést az egyházban. A világban szétszóródott különbözõ közösségeink ugyanabból a lelkiségbõl merítenek és ugyanazokra az alapokra építenek, amelyek a Sant'Egidio útját jellemzik.

Az imádság, amely római és a világban lévõ közösségeink életét kíséri, nélkülözhetetlen elemet jelent számukra. Az imádság az elsõ és központi hely, ahol a közösségi élet általános iránymutatást kap. A közösség szíve: az evangélium közlése, továbbadása, amely elérni törekszik mindazokat, akik értelmet keresnek és kérnek életük számára.

A szegényekkel vállalt, önkéntes és ingyenes szolgálatként megélt szolidaritás, annak az egyháznak az evangéliumi lelkületében, amely "mindenki, de különösen a szegények egyháza" (XIII. János). Az ökumenizmus mint barátság, imádság és az egész világ keresztényei egységének keresése. A II. vatikáni zsinat által meghirdetett párbeszéd mint a béke és a vallások közötti együttmûködés útja, úgy is mint életforma és módszer a konfliktusok békés rendezésére.

A közösség központja a római Szent Egyed templom, amelyrõl nevét kapta. Kezdettõl a Trastevere negyedben és egész Rómában az imádságot, a szegények és zarándokok iránti befogadást teszi jelenlévõvé.
Módosítás dátuma: 2007. december 28. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 247 vendég böngészi