Újév

E-mail Nyomtatás PDF
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Dicsértessék a Jézus Krisztus! Katolikus köszönésünk ünnepének is mondhatjuk Újév napját.

Klopstock Frigyes (+1803) a német líra felvirágoztatója, a Messiás szerzõje, protestáns ember volt. Svájcba utazott. A katolikus vidéken mindenki "Dicsértessék a Jézus Krisztus"-sal köszöntötte. Nem tudta, mit válaszoljon, de amikor megmondták neki, hogy a válasz: "Mindörökké! Ámen." - így kiáltott fel: "Ez olyan természetes válasz, hogy ezt bizony kitalálhattam volna."



A Székelyföldön gyakori köszöntés ez. Kezdjük ezt az évet Jézus nevével. Ezzel az elhatározással, hogy mindent Jézussal teszünk, "aki értünk emberekért és a mi üdvösségünkért leszállott a mennybõl, megtestesült a Szentlélek erejébõl Szûz Máriától és emberré lett."



Az új év kezdetén - liturgiánkban - az Isten Fia és az Istenanya áll. Az újszövetség és Magyarország kezdetén is. Szent István Jézusnak adott és a Nagyboldogasszonyra bízott minket. Az égi Anya oltalmában ezért maradtunk meg ezer éven át: "kinek öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona" (Jel 12,1).



Az egykori gyergyóalfalvi káplán a 60-as években Zündapp motorkerékpárral járt Borzontra misézni. A hívek, ha megkérték, hogy Alfalu központjáig vigye be, szívesen megtette. Töltött, kavicsos úton haladt és igyekezett megmutatni, hogy mire képes a Zündapp. Egy alkalommal egy idõs néni arra kérte, hogy vigye be a falu központjába. "Kuporodjék fel" - válaszolta neki. A néni fel is ült, de nem merte a papot megölelni, s a fogantyúról meg nem tudott. A rázós úton, a két falu határában a néni lepottyant. A központban hiába állt meg a káplán, mert nem volt ki leszálljon a motorkerákpárról. Nyomban visszafordult. A nénit a két falu közti mezõben gyalogolt, aki így fogadta: Jaj, tisztelendõ úr, úgy leestem, hogy azt sem tudtam mondani: Dicsértessék a Jézus Krisztus!



Testvéreim, kapaszkodjunk a Szûzanyába, hogy alólunk soha ne fusson ki az idõ és az év mindennapján becsületes életünkkel tudjuk dicsérni Jézust.



Kívánom, hogy Isten segítségével, szívünkbõl lángoljon fel a remény, és arcunkról tûzzön másokra a krisztusi öröm.



Áldott, boldog Újévet kívánok.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!



Csíkszereda, 2008. január 1.

Darvas-Kozma József, esperes-plébános
Módosítás dátuma: 2008. január 02. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 263 vendég böngészi