Főoldal Egyházak Tízezrek tüntettek a pápa mellett

Tízezrek tüntettek a pápa mellett

E-mail Nyomtatás PDF
Több tízezren gyûltek össze vasárnap délelõtt a római Szent Péter téren a hagyományos pápai úrangyala imádság elõtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák XVI.

 Több tízezren gyûltek össze vasárnap délelõtt a római Szent Péter téren a hagyományos pápai úrangyala imádság elõtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák XVI. Benedek katolikus egyházfõt.

A kedélyeket az kavarta fel, hogy a pápa lemondani kényszerült a legtekintélyesebb római egyetemre, a La Sapienzára csütörtökre tervezett látogatását. A pápai vizit ellen az intézmény világiságára hivatkozva tiltakoztak az egyetem diákjai és a tanári kar egy része, és emiatt a Vatikán, az egyházfõ imázsának ártó esetleges incidensektõl tartva, inkább lemondta a látogatást.

A pápa az imádságot követõen köszönetet mondott mindazoknak, akik szolidaritásukról biztosították õt, egyben mint "tiszteletbeli tanár" felszólította az egyetemi oktatókat és diákokat, hogy "tiszteljék mindig mások véleményét, és szabad szellemben, felelõsségteljesen keressék az igazságot, a jót."
Az egyházfõ, üdvözölve a "katolikus iskola napjának" résztvevõit, arra biztatta õket, hogy "nézzenek szembe a nehézségekkel". Ugyanakkor nem tett említést a katolikus iskolák helyzetének politikai színezetû kérdéseirõl, mint például jogegyenlõségükrõl és finanszírozásukról.

A rokonszenvtüntetést szerdán hirdette meg Camillo Ruini bíboros, a pápa római vikáriusa, hogy "kimutassák a római nép XVI. Benedek iránt érzett bizalmát, csodálatát és háláját".

A megmozduláson részt vett a jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) több tagja. A párt szóvivõje, Andrea Ronchi a pápalátogatás megakadályozását "egy kriptomarxista baloldali kisebbség által véghezvitt olyan barbár, kulturálisan rasszista és intoleráns cselekedetnek" minõsítette, amellyel az olasz köztársaság történetének egyik legcsúfabb oldalát írták meg.

Megjelent vasárnap a Szent Péter téren Giulio Andreotti veterán kereszténydemokrata politikus, többszörös volt miniszterelnök, de õ nem nyilatkozott a sajtónak.
Módosítás dátuma: 2008. január 20. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 267 vendég böngészi