Főoldal Egyházak Gondot okozhat az EU-ban az új tagországok valláshoz való ragaszkodása

Gondot okozhat az EU-ban az új tagországok valláshoz való ragaszkodása

E-mail Nyomtatás PDF
A világnézetileg semleges Európai Unió alkotmányában nem szerepel a keresztény örökség ápolása,
A világnézetileg semleges Európai Unió alkotmányában nem szerepel a keresztény örökség ápolása, amit több, újonnan csatlakozott ország sérelmez, és ez komoly feszültségek forrása is lehet a késõbbiekben - mondta legújabb kutatásai kapcsán Tomka Miklós vallásszociológus az MTI-nek.

A vallási értékeket a közéletben, így a családpolitikában vagy a szociálpolitikában is alkalmazni szándékozó Lengyelország, Horvátország, Szlovákia és Románia "nagyon erõteljesen sürgeti a vallási, világnézeti szempontok figyelembe vételét az EU-politikában", és felvétele esetén Ukrajna és Szerbia is ezt a véleményt erõsíti majd - közölte.

Tomka Miklós elmondta, hogy a családtervezés tekintetében a bioetikában és a szociálpolitikában szorgalmazza a leginkább ez a négy kelet-közép-európai ország a vallási elõírások figyelembe vételét. Ez többek között azt a törekvést jelenti, hogy a magzat teljes értékû embernek számítson, amit elsõsorban a katolikus és az ortodox egyházak hangsúlyoznak. Ennek alapján minden, a magzatot érintõ hátrány, így például az abortusz vagy a magzati sejtekkel való kísérletezés is elfogadhatatlan a vallást elõnyben részesítõk számára.

A vallásszociológus szólt arról, hogy az említett négy tagország jelentõs társadalmi erõt képvisel, tehát nem elhanyagolható az unió politikája szempontjából, ugyanakkor az EU vezetése azért is ragaszkodik a keresztény gyökerek említésének minden téren való mellõzéséhez a döntéshozatalban, mert a csatlakozni kívánó Törökország érdekeit nem akarja sérteni.
Módosítás dátuma: 2008. május 04. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 196 vendég böngészi