Főoldal Egyházak A kormányszóvivõ reagált a pápa nyilatkozatára a melegek ügyében

A kormányszóvivõ reagált a pápa nyilatkozatára a melegek ügyében

E-mail Nyomtatás PDF
A kormányszóvivõ szerint ha valakinek aggályai vetõdnek fel egy törvénnyel kapcsolatban, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat, hiszen ennek a független testületnek a feladata állást foglalni ilyen kérdésekben.
A kormányszóvivõ szerint ha valakinek aggályai vetõdnek fel egy törvénnyel kapcsolatban, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat, hiszen ennek a független testületnek a feladata állást foglalni ilyen kérdésekben. Daróczi Dávid ezt arra reagálva nyilatkozta, hogy a magyar fõpapokat fogadva a pápa dicsérte a katolikus klérus ellenállását az azonos nemûek párkapcsolatának hivatalos elismerésével szemben.

A kormányszóvivõ hangsúlyozta: van Magyarországon nagyjából egymillió ember, akik tartós kapcsolatban élnek együtt, de nem kötöttek házasságot, emiatt egy sor területen hátrányt szenvednek azokhoz képest, akik házasságban élnek.

Hozzátette: a kormány nekik szeretett volna lehetõséget adni arra, hogy a leghétköznapibb ügyekben, például az örökösödésnél vagy bizonyos szociális ügyeknél ne érje õket hátrányos megkülönböztetés. Errõl szól a törvény, amelyet a kormány javaslata alapján az Országgyûlés nagy többséggel támogatott - jelentette ki Daróczi Dávid.

XVI. Benedek szombaton a magyar püspöki delegáció elõtt mondott beszédében úgy fogalmazott: "jogos volt kritikátok a homoszexuálisok együttélésének polgárjogi elismerésével kapcsolatosan, mert az nemcsak az Egyház tanításával ellentétes, hanem a magyar alkotmánnyal is. Hozzáfûzte: "ez a helyzet, amelyet súlyosbít a nagycsaládosoknak juttatott támogatások rendszerének hiányossága, a születésszám drasztikus csökkenéséhez vezetett, s ezt még drámaibbá teszi a magzatelhajtások elterjedt gyakorlata."

A pápa általában is pálcát tört a házasságkötés nélküli együttélés terjedése fölött, amelyet az elvilágiasodás velejárójának nevezett. Mint mondta, ennek legfõbb kárvallottja a család, amely "Magyarországon is súlyos válságon megy keresztül. Ez jól látható a házasságkötések számának apadásán és a válások számának jelentõs emelkedésén".

A magyar püspöki konferencia tagjai ötévente szokásos ad limina látogatáson tartózkodtak a Vatikánban, ahol szombaton fogadta õket az egyházfõ.

Módosítás dátuma: 2008. május 12. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 263 vendég böngészi