Főoldal Egyházak DEBRECENI HITVALLÁS

DEBRECENI HITVALLÁS

E-mail Nyomtatás PDF
Alulírott hitüket megvalló magyar keresztyének mélységes megütközéssel értesültünk Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspöknek, a Magyarországi Református Egyház zsinati lelkészi elnökének a Zsinat 2008. május 21-én tartott ülésén tett kijelentésérõl,
Alulírott hitüket megvalló magyar keresztyének mélységes megütközéssel értesültünk Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspöknek, a Magyarországi Református Egyház zsinati lelkészi elnökének a Zsinat 2008. május 21-én tartott ülésén tett kijelentésérõl, melyben Jézus Krisztus golgotai kereszten az egész teremtett világ megváltásáért hozott egyetlen, egyszeri és tökéletes áldozata szenvedésének piedesztáljára emelte az ún. "Holocaust" áldozatait, az emberiség történelmében egyedülálló szenvedésnek minõsítve azt.

Valljuk, hogy minden nép, így a zsidóság szenvedése is kizárólag Krisztus szenvedésében nyerheti el végsõ értelmét, s erre példa a világtörténelemben Krisztus ügyéért valóban egyedülálló szenvedést átélt magyarság áldozathozatala.

Ezen evangéliumellenes, hitvallásellenes és egyházunkhoz méltatlan kijelentését tovább tetézve Bölcskei püspök ugyanekkor választott népként beszélt Izraelrõl, miközben kizárólag Krisztusban lehet minden nép és minden ember kiválasztott, s minden ezzel ellentétes tanítás az isteni kegyelmi kiválasztás tényével szemben a hamis kiválasztottság-tudatot, s az abból eredõ önistenítést és istentelenséget igazolja és támogatja.

Mindennek döbbenetes szemléltetését adta ezen beszédében Bölcskei püspök, amikor úgy emlékezett meg Izrael állam születésének 60. évfordulójáról, hogy evangéliumi, hitvallásos és kiemelt egyházi tisztségébõl következõ kötelezettségét semmibe véve egy szóval sem tett említést - szemben angliai lelkiismeretes zsidó értelmiségiekkel - arról, hogy Izrael állam az egyetemes emberi jogok, de legfõképp a mózesi Tízparancsolat lábbal tiprásával született meg, a palesztin nép ezreit legyilkolva és százezreit elüldözve szülõföldjérõl.

Azzal pedig, hogy Bölcskei püspök a fentiekkel együtt Izrael népe jelen életét Isten szerint valónak nyilvánította, egyrészt Simon Peresz izraeli államelnök Magyarország elfoglalásáról a közelmúltban tett törvénytelen nyilatkozatát igazolta, másrészt meggyalázta az alig több mint egy évvel ezelõtt Dél-Libanonban izraeli kazettás bombákkal ártatlanul halálra gyilkolt keresztyén és muszlim gyermekek százainak emlékezetét, ezzel a kegyelet egyetemes emberi aktusát is megszentségtelenítve.

Elvárjuk a Magyarországi Református Egyház illetékes bíróságától, hogy a fentiek alapján haladéktalanul hivatalból indítson fegyelmi eljárást Bölcskei Gusztáv püspök, zsinati lelkészi elnökkel szemben és ítélje el evangéliumellenes, hitvallásellenes és egyházi tisztségéhez méltatlan megnyilvánulásait.
Debrecen, 2008. június 07.
A Libanoni Cédrus Mozgalom nevében: Papp Gyula, Sárdy Barbara, Rozgics Mária
és Hegedûsné Kovács Enikõ.

2008. JÚNIUS 07.
Módosítás dátuma: 2008. június 11. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 172 vendég böngészi