Főoldal Egyházak Erdõ Péter nem állt ki a csángók mellett

Erdõ Péter nem állt ki a csángók mellett

E-mail Nyomtatás PDF

 „A Iaºi Egyházmegyében a különbözõ anyanyelvû hívek lelkipásztori ellátása különbözõ feladatokat jelent, keresik a megoldás lehetõségeit" — áll többek között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében, amelyben a román és a magyar püspöki konferenciák delegációinak keddi budapesti találkozójáról tájékoztat. „Ennek érdekében két fiatal csángó papot küldött a megyéspüspök Budapestre tanulmányaik folytatására. Õk három év múlva visszatérnek egyházmegyéjükbe."

A közlemény nem tér ki arra, hogy visszatérésük után lesz-e magyar mise Moldvában, és arra sem, hogy Ioan Robu bukaresti érsek és Erdõ Péter bíboros reagált-e a budapesti székhelyû Keresztszülõk Egyesületének keretében mûködõ vallásügyi munkacsoport anyanyelvû misézésre vonatkozó levelére. Az említett munkacsoport nemrég megalkotta az elsõ modern kétnyelvû liturgiát, amelyben a szentmise magyar és román nyelvû szövegét egymás mellett tüntetik fel.

A budapesti megbeszélés az egyházi élet és az egyház társadalmi jelenlétének számos más kérdését is érintette, többek között szó esett a hitoktatásról, a katolikus iskolákról, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról, a romániai görög katolikus egyház különleges státusáról. A nemzeti kisebbségek anyanyelvi lelkipásztori gondozása témában a temesvári és a szatmári egyházmegyében gyakorlatban lévõ, az igényeknek megfelelõen biztosított többnyelvû misézés került terítékre, a moldvai helyzetrõl, a már említett megoldáskeresésen kívül konkrétum nem hangzott el.

Fekete Réka, Háromszék
Módosítás dátuma: 2008. szeptember 18. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 206 vendég böngészi