Főoldal Egyházak Hegedûs Zsuzsanna és ifj. Hegedûs Loránt nyílt levele a buzeráns "apák", cigánybûnözõk, cionisták és Gyurcsány mellett aláíró Orbán egyházi szerepvállalásáról

Hegedûs Zsuzsanna és ifj. Hegedûs Loránt nyílt levele a buzeráns "apák", cigánybûnözõk, cionisták és Gyurcsány mellett aláíró Orbán egyházi szerepvállalásáról

E-mail Nyomtatás PDF
"Különösen elítélendõ, hogy Orbán Viktor képmutató egyházi közszereplésére az ún. „Tarka Magyar” demonstráció nyilatkozatának részérõl történt aláírása után került sor, m
"Különösen elítélendõ, hogy Orbán Viktor képmutató egyházi közszereplésére az ún. „Tarka Magyar” demonstráció nyilatkozatának részérõl történt aláírása után került sor, mely mélységesen megbotránkoztatta nemcsak a keresztyén hitvallás szerint élõ, hanem (általában - a szerk.) a jóérzésû emberek millióit."
Kedves Testvéreink! Mint arról mindnyájan értesülhettek, 2008. október 16-án, a Budapest Hold utcai református gyülekezetben „Egyház a választások idején” címmel konferenciára került sor, melyen a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetõ tisztségeire jelölt nyolc személy közül négyen mutatkoztak be. A rendezvény házigazdája Balogh Zoltán a Fidesz parlamenti frakciójának tagja, fõ szónoka Orbán Viktor a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke volt.
Orbán Viktor ezen nyílt és egyoldalú szerepvállalása a folyamatban lévõ egyházi tisztújítás során nemcsak egyértelmû politikai nyomásgyakorlási kísérlet, hanem közvetlen demonstratív beavatkozás a (pártoktól is) független református egyház életébe, mely alapjaiban kérdõjelezi meg az egyházunkban folyó választások tisztaságát, s a Dunamelléki Református Egyházkerület autonómiáját.
A „biblikus emberkép” keresztyén erkölcsi szempontjából különösen elítélendõ, hogy Orbán Viktor eme választott témája szerint is képmutató egyházi közszereplésére az ún. „Tarka Magyar” demonstráció nyilatkozatának részérõl történt aláírása után került sor, mely mélységesen megbotránkoztatta nemcsak a keresztyén hitvallás szerint élõ, hanem (általában - a szerk.) a jóérzésû emberek millióit.
Azonban még ennél is nagyobb megütközést kelt az a tény, hogy ebben a színjátékban közegyházi tisztségre jelölt személyek, sõt jelenleg is hivatalban lévõ vezetõ kerületi tisztségviselõk vállaltak szerepet, az egyházkerület püspöki hivatalából küldve ki a fenti rendezvényre szóló meghívót, s mely esemény rendkívül széles körû világi nyilvánosságot kapott, az egyébként a magyar nemzeti és keresztyén értékrendet rendszeresen semmibe vevõ sajtóorgánumok részérõl is.
Ezen súlyosan részrehajló, az egyes kerületi tisztségek betöltésére evilági hatalom erejének igénybevételével és nem az Úr Lelkével történõ nyomásgyakorlás után nem csodálkozhatunk azon, hogy Dr. Szabó István hivatalban lévõ dunamelléki püspök azt állítja a fenti konferenciával egy idõben kiküldött püspökjelölti bemutatkozásában, hogy püspöki ciklusa elején csaknem 400 milliós hiánya volt az egyházkerületnek, ezzel azt a látszatot keltve, hogy ezt az elõzõ - Dr. Hegedûs Loránt püspöksége alatti - vezetés hagyta örökül a most hivatalukat betöltõkre. Az elõzõ kerületi vezetés nyilván megteszi a szükséges lépéseket ezen becsületsértõ látszat akár jogi úton történõ tisztázása érdekében is.
Talán emlékeznek a Testvérek arra, hogy a hat évvel korábbi egyházi tisztújítást megelõzõen és követõen éppen a most Orbán Viktor pártelnökkel Isten házában egyházi választások idején demonstrálók milyen hathatósan mûködtek közre abban, hogy lelkészek pártpolitikai szerepet ne vállalhassanak: a világi alkotmánnyal ellentétesen visszamenõleges hatállyal vonták meg a lelkészek állampolgári szerzett jogát, hogy politikai párt tagjai, ill. tisztségviselõi legyenek.
Ne engedjük, hogy egyházunkat a Balogh Zoltán vezette „egyház az egyházban” különítmény a világi alkotmány után saját egyházi alkotmányával is szembefordítsa.
Végezetül Isten iránti hálaadással köszönjük meg azon Testvéreink szolidaritásvállalását, akik kifejezték együttérzésüket a Budapest Szabadság téri Hazatérés Temploma gyülekezetét ez év szeptember 20-án ért karhatalmi atrocitás miatt. (Csak zárójelben: ez idáig közöttük egyetlen egyházkerületi, ill. zsinati tisztséget betöltõ, ill. jelölt személy nem volt…)
Testvéri köszöntéssel:
Ifj. Hegedûs Loránt és Hegedûs Zsuzsanna
magyar református lelkipásztorok
Budapest, 2008. október 17.
Várjuk kedves Testvéreink csatlakozó aláírásait fenti nyílt levelünkhöz!

Módosítás dátuma: 2008. október 19. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 205 vendég böngészi