Főoldal Egyházak A szerb pátriárka aláírta lemondását a belgrádi sajtó szerint

A szerb pátriárka aláírta lemondását a belgrádi sajtó szerint

E-mail Nyomtatás PDF
Pál pátriárka, a szerb pravoszláv egyház feje a minap aláírta lemondását -
Pál pátriárka, a szerb pravoszláv egyház feje a minap aláírta lemondását - közölte pénteken a szerbiai sajtó a Blic belgrádi napilapnak a patriarkátushoz közelálló forrásokra hivatkozó híradása nyomán. Hírek szerint döntését egészségi állapotával indokolta. Ám ugyanakkor engedett az egyházi vezetõség nyomásának is. A fõpapok ugyanis már korábban is kérték Pál visszavonulását , de akkor ezt a lehetõséget határozottan elutasította. A 93 éves pátriárkát lassanként már egy éve kórházban gyógykezelik.Lemondásával lehetõvé válik, hogy a szerb pravoszláv egyház fõpapi szábora (a püspöki kar gyûlése) november 11-én megválassza Pál utódját. Erre nem egy jelölt van. Sajtóinfomációk szerint megkezdõdött a harc az egyház vezetõségében Pál helyéért.
Amfilohije püspök a nap folyamán cáfolta, hogy Pál visszavonult, és hogy az egyház új pártriárkát választ. Szerinte Pál nem mondta ki a "lemondok" szót, és nem is lenne képes kimondani. Másrészt a Vecsernje Novoszti belgrádi újság szerint a Szent Szinódus foglalkozik a pátriárka visszavonulásával kapcsolatos találgatásokkal, a fõpapi szábor elõkészítésével, és az új egyházfõ megválasztásával.
Nincs kizárva, hogy Pál pártiárka lemondása körüli bonyodalmak is a szerb pravoszláv egyház két áramlatának elkeseredett harcát tükrözi. Miközben a sajtó megbízhatónak jelölt egyházi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Pál törvényes módon, a szinódus elõtt írta alá lemondását - zöld tintával a bizánci hagyomány szerint (egyedül az ilyen aláírás az érvényes) -, és ezt az okmányt iktatták a patriarkátus archívumába, egyes fõpapok cáfolják, hogy mindezek megtörténtek volna. A lemondás csak akkor érvényes - mutatnak rá az egyházjogászok -, ha az okmányt bemutatják a szinódusnak, a szábornak, valamint az egyházi és a laikus közvéleménynek. Amíg ez nem történik meg, addig Pál nem mondott le. (FH)

Módosítás dátuma: 2008. október 24. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 174 vendég böngészi