Főoldal Egyházak Az elrománosító plébánosról informálódott a kolozsvári fõkonzul

Az elrománosító plébánosról informálódott a kolozsvári fõkonzul

E-mail Nyomtatás PDF
Az Erdély Ma portálon Ioan Ciobanuról, az elrománosító belényesi csángó katolikus plébánosról pár hónapja megjelent cikksorozat komoly visszhangot keltett.
Az Erdély Ma portálon Ioan Ciobanuról, az elrománosító belényesi csángó katolikus plébánosról pár hónapja megjelent cikksorozat komoly visszhangot keltett. Az eset Szilágyi Mátyás kolozsvári fõkonzul és Barabás János konzul érdeklõdését is felkeltette, akik Bihar megyei körútjukon két héttel ezelõtt Belényesbe látogattak. A két diplomata arra is kíváncsi volt a helyiektõl, hogy mi áll a katolikus csángó pap tevékenysége mögött, illetve mi indokolja azt, hogy egy hét alatt sokkal több a román mise (7), mint a magyar (3) Belényesben. „Kik vannak többen a katolikusok között, a magyarok, vagy a románok?”– tették fel a kérdést a belényesi magyaroknak. Krammer Teréz tanító, aki a Nagyváradon megjelenõ Reggeli Újságban már több valótlan kijelentéssel is védelmébe vette az elrománosító plébánost, azt mondta, hogy 50 százalék a románok aránya és újra kiállt Ciobanu mellett. A konzulok a meghallgatásra késõbb érkezõ Gaál Ernõ nyugdíjas tanítónak is feltették a kérdést: „Hány román van a katolikus egyházban?” „Nálunk egy sem” – mondta Gaál Ernõ a meghökkent magyar diplomatáknak.
Az Erdély Ma cikksorozata után számos sajtóorgánum foglalkozott a belényesi csángó pap tevékenységével. A Duna Televízió az elmúlt fél évben többször is bemutatta a belényesi elrománosítást. A Bihar megyei szórványvidék „magyar mentesítésében” kiemelt szerepet játszó csángó plébános több mint 20 éve lényegében a magyar feliratoktól is megtisztította a templomot, többségében román nyelvû miséket vezetett be (1979-ben még egyetlen román szót sem hallottak a hívek a római katolikus istenházában ) és a templom építési emléktábláját is eltûntette. Azt is megírtuk, hogy az Erdélyi Napló évekkel ezelõtt részletesen feltárta az esetet, az újságíró diktafonnal azt is felvette, hogy kitagadással fenyegeti a magyargyûlölõ pap a hívek azon csoportját, akik szerinte ellene lázonganak.
A nagy visszhangot kiváltó cikk sem késztette változtatásra a váradi püspökséget. A belényesi magyar katolikusok maroknyi csapata 18 éve harcol egy magyar papért, de Tempfli József megyéspüspök továbbra is támogatja Ioan Ciobanut és egy hónappal ezelõtt ismételten védelmébe vette az elrománosító plébánost. A helyi egyházi viszonyokról úgy fogalmazott a Duna Televíziónak: „Ma már Belényesben olyan a lakosságnak az összetétele, hogy a görög katolikus románok teszik ki a 70 százalékot és csak 30 százalék a magyar.” Ez nyilvánvalóan nem igaz, Ciobanu korábban maga ismerte el, hogy több a magyar, mint a román. - Kik vannak többen, a magyarok vagy a románok? – kérdezte az Erdélyi Napló riportere: „Hát a magyarok” – mondta akkor Ciobanu.
A szomszédos falu magyar református lelkésze, Szakács Zoltán azt mondja, bár jó néhány éve él már a településen, több mint egy évtizede nincs aktív magyar katolikus hitélet Belényesben. Sõt, feszültségtõl sem mentes a két testvéregyház viszonya. „Jártam olyan családoknál beteglátogatóban, akik katolikusok és történtek halálesetek. A család – mivel református faluban élnek – kérte azt, hogy én is szolgálhassak a szertartáson, de a család kérésére sem volt lehetõségem, hogy ott néhány szót mondjak, vagy szolgáljak” – meséli Szakács Zoltán, köröstárkányi református lelkész.
Szakács Árpád
Módosítás dátuma: 2008. november 27. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 203 vendég böngészi