Főoldal Egyházak Haszid zsidók települnek Hódmezõvásárhelyre

Haszid zsidók települnek Hódmezõvásárhelyre

E-mail Nyomtatás PDF
Szélsõséges, ortodox zsidók települnek Hódmezõvásárhelyre, ami felboríthatja a helyi társadalmi életet mindenki szerint.
Szélsõséges, ortodox zsidók települnek Hódmezõvásárhelyre, ami felboríthatja a helyi társadalmi életet mindenki szerint.
A meglévõ, jól beilleszkedett neológ zsidók mellé most nagyszámú haszid zsidó települne Hódmezõvásárhelyre.

Raguczki Gábor, az önkormányzat kisebbségügyi és vallásügyi referense és az izraelita hitközség kántora, a helyi rádióban beszélt a problémáról.

Dr. Erdélyi Miklós az izraelita hitközség ügyvezetõ elnökének nyilatkozatára reagált Raguczki. Miután már pletyka szinten kiszivárogtak, Erdélyi tudatta Hódmezõvásárhely népével, hogy haszid zsidók érkeznek a városba. Szó van a haszidok pénzelésérõl, védelmérõl és egyes források szerint az önkormányzat már a zsinagóga melletti általános- és zeneiskolát is a szélsõséges haszidoknak ajánlotta fel.

Elhangzott a mûsorban, hogy pár napos rendezvényrõl van szó elõször, illetve egy hagyományörzõ táborról, ám, ezen hétvégék majd "csúcsosodnak", sõt, további itt létrõl lehet szó - hogy ez mit jelent, csak sejtjük, fõleg a felajánlások tudatában...

Raguczki, a mûsorvezetõ kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a város vezetõsége kereste meg a haszidokat "jóhiszemûen", hogy a már meglévõ, nemrégiben felújított infrastruktúrát kihasználhassák. A fõ ok megválaszolása elõl kitért azonban Raguczki, hárította a polgármesterre (Lázás János, Fidesz) a válaszadás terhét, mert tõle származik ez a kétes megítélés alá esõ ötlet.

Raguczki szerint is problémás lehet a csoport jelenléte. Nemcsak a keresztények között, hanem esetleg a több éve ott élõ és beilleszkedett "neológ" zsidók többségében is ellenérzést válthatnak ki az ortodoxok. Az önkormányzati referens - aki maga is a neológ zsidó hitközségnek a tagja -, szerint egyik zsidó csoport biztos, hogy kikopik. Mivel Hódmezõvásárhelyen körülbelül a neológ zsidók csoportja harminc fõre tehetõ, így nagyszámú ortodoxok bejövetelével könnyen kitalálhatjuk, hogy melyik csoport lesz a "domináns".

Raguczki kifejtette, hogy a jelenlegi hitközösség jól mûködik, sikerült beilleszkedniük, ám most egy csoport érkezik, ami "markánsan", mint egy "mozgalom", ortodox módon képviseli a zsidó vallást, ami vezethet ellentétekhez. A zsidó referens kifejtette, hogy az ortodox zsidók csak a fõvárosban tudták eddig megvetni a lábukat, és a kisebb helyi településeken nem. Raguczki sem tudja, hogy "lesz-e megoldás" erre. "Élõ egyenesben majd kiderül" - fejtette ki, mint egy belenyugodva a helyzetbe.

A referens sajnálatát fejezte ki, hogy a haszidok nem keresték meg a már ott mûködõ hitközösség tagjait, ami aggályos, mert nincs kommunikáció, így kérdéses az együttmûködés és a haszidok eddig semmi tiszteletet nem mutattak még a neológok felé sem.

A mûsorból kiderül, hogy már voltak a városban, és felmérték, hogy milyen szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. Raguczki szavaiból mintha az érzõdne, hogy ezt a beköltöztetést parancsba kapták, amit õk maguk sem szeretnének, de nem tudnak mit tenni ellene, és inkább valahogy a feszültség oldását szeretnék elérni.

Raguczki szerint jó a zsidó jelenlét minden városnak, mert ez felvirágoztatja a helyi turizmust, és ez a közösség ráadásul komoly nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik.
hubatka


Módosítás dátuma: 2009. január 02. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 241 vendég böngészi