Főoldal Egyházak A Szlovákiában élõ magyar nemzetiségû hívekrõl nagyon jól gondoskodnak...

A Szlovákiában élõ magyar nemzetiségû hívekrõl nagyon jól gondoskodnak...

E-mail Nyomtatás PDF
Minden nagyon szép, minden nagyon jó és mindennel megvagyunk elégedve állítja - Ferenc Jóska szavainak szellemében - a magyar hívek nevében a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivõje. <
Minden nagyon szép, minden nagyon jó és mindennel megvagyunk elégedve állítja - Ferenc Jóska szavainak szellemében - a magyar hívek nevében a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivõje.
A Szlovákiában élõ magyar nemzetiségû hívekrõl nagyon jól gondoskodnak - így reagált Jozef Kováèik, a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivõje Csáky Pál azon kijelentésére, miszerint Szlovákiában magyar nemzetiségû püspöknek is kellene mûködnie. „Csáky úr ismét átlépte azokat a határokat, amelyeket egy politikai párt elnökének tiszteletben kellene tartania” – mondta a szóvivõ.
Kováèik szerint a Szlovákiai Katolikus Egyház álláspontja változatlan. A magyar híveknek szerinte vannak olyan püspökeik, akik törõdnek lelkipásztori ellátásukkal és folyékonyan beszélnek magyarul. Több egyházmegyében vannak helynökök is, akik szintén foglalkoznak velük – mondotta. Csáky Pál a SITA hírügynökségnek adott interjújában elmondotta, hogy magyar anyanyelvû, alkalmas embereket kellene kinevezni, hogy a magyar hívek pasztorációjával foglalkozzanak. Ez meggyõzõen mutatná, hogy a Szlovákiai Katolikus Egyház gondol ezekre az emberekre is – jelentette ki a Csáky.
Csáky Pál a szlovákiai egyházmegyék 2008-ban megvalósult felosztását is bírálta. A felosztást Kováèik szerint hosszas, évekig tartó elõkészület elõzte meg. Ennek megkérdõjelezése a szóvivõ szerint megsérti a Szlovákia és a Szentszék közti szerzõdést, mely szerint ez a Katolikus Egyház belsõ ügyei közé tartozik.

Módosítás dátuma: 2009. január 05. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 243 vendég böngészi