Főoldal Egyházak Szakított a Vatikánnal az izraeli fõrabbinátus

Szakított a Vatikánnal az izraeli fõrabbinátus

E-mail Nyomtatás PDF
XVI. Benedek pápa visszavett az egyházába egy holokauszttagadó püspököt.<

 XVI. Benedek pápa visszavett az egyházába egy holokauszttagadó püspököt.
XVI. Benedek pápa a héten visszavonta a holokauszttagadó angol Williamson püspök és három társának kiközösítését, ezért a zsidó vallás legfõbb szerve, az izraeli fõrabbinátus megszakította kapcsolatait az egyházi állammal. Williamson és társai X. Pius pápáról elnevezett társaság tagjai voltak. Maga Williamson nyiltan tagadta a holokausztot, ellenben igazságként hirdette a Cion bölcseinek jegyzõkönyvei címû antiszemita pamflettben megírtakat.
Egy svéd televíziónak adott nyilatkozatában tagadta a gázkamrák létét, és azt állította, hogy a holokausztban legfeljebb háromszázezren haltak meg, írja a londoni Times. A történészek közmegegyezése hatmillióra teszi a náci népirtás zsidó áldozatainak a számát.
Az izraeli fõrabbinátus a kapcsolatok megszakításán túl lemondta részvételét a Vatikán Zsidó-Keresztény Vallási Bizottságának március 2-4-re tervezett konferenciáján is.
Benedek pápa szerdán már elhatárolódott Williamson nézeteitõl, heti audienciáján pedig kijelentette, hogy "teljes mértékben és megkérdõjelezhetetlenül szolidaritást vállal a zsidókkal". A héten tartott holokausztmegemlékezésekkel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy "felidézem ismétlõdõ auschwitzi látogatásaim képeit és a fajgyûlölet ártatlan áldozatainak tanúságtételét".
De Benedek nincs könnyû helyzetben. Williamson annak a X. Pius társaságnak a tagja, amit a hatvanas években a második vatikáni zsinat reformjait ellenzõk hoztak létre. A mozgalomnak hatszázezer követõje van, Benedek pedig pápasága kezdete óta engedményekkel próbálja visszacsábítani õket az anyaszentegyházba. Tavaly például egyenrangra emelte a reformok elõtti, hagyományos, latin nyelvû misézést, a tridenti rítust is.
A zsidósággal szemben azonban óvatlanabb. Williamson kiközösítésének visszavonása elõtt azzal váltott ki indulatokat, hogy támogatta XI. Pius pápa kanonizálását. A Második világháború idején regnáló XI. Pius a zsidóság szerint túl engedékeny volt a nácikkal, és nem tett meg minden tõle telhetõt az üldözöttek megmentéséért.

Módosítás dátuma: 2009. január 28. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 219 vendég böngészi