Főoldal Egyházak Ukrán tankönyvek a református egyháztól

Ukrán tankönyvek a református egyháztól

E-mail Nyomtatás PDF
Közösen kell tenni megmaradásunkért<
Közösen kell tenni megmaradásunkért
A kárpátaljai magyar iskolák, az itteni magyarság megmaradásának, gyermekeink érvényesülésének feltétele, hogy fiataljaink alapos tudással rendelkezzenek, és elsajátítsák az államnyelvet.
És ezt nem azzal tudjuk elérni, hogy ukrán iskolába íratjuk gyermekeinket, hisz ezzel megfosztjuk õket attól, hogy maradandó, értékteremtõ tudásra tegyenek szert. Gondolkodó eleink már évtizedekkel, évszázadokkal korábban megállapították, hogy minden nép csak anyanyelvén lesz tudóssá. Hogy eredményesek legyünk, hogy az anyanyelven megszerzett tudásunkkal érvényesülhessünk, legalább egy idegen nyelv ismerete, s itt, Ukrajnában, kisebbségi létben élve az államnyelv ismerete is feltétlenül szükséges. Ehhez pedig megfelelõ feltételeket kell biztosítani: a nemzeti iskolákban jól használható programokra és módszerekre, igazán felkészült és elhivatott tanárokra, meg jó tankönyvekre van szükség.
Ez utóbbi biztosításában nyújt segítséget a magyar iskolák számára a Kárpátaljai Református Egyház. A KRE sajtóosztályának kezdeményezésére és szervezésében, a Beregszászi Magyar Gimnázium igazgatóságának és tanárainak, illetve a Szülõföld Alap támogatásával a közelmúltban két ukrán nyelvkönyvet – Káprály Mihály Beszéljünk ukránul és Szofilkánics Judit Tanuljunk ukránul – adtak ki Kárpátalján. A könyveket a KRE sajtóosztálya már szinte minden magyar iskolába eljuttatta. Az elmúlt héten pedig ünnepélyes keretek között, a KRE Diakóniai Központjában Zán Fábián Sándor püspöktõl vehették át azokat a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium és a Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola vezetõi.
Az átadáson Zán Fábián Sándor püspök hangsúlyozta: magyarságunk, anyanyelvi oktatásunk megõrzése közös feladatunk. Mindenkinek a lehetõ legtöbbet kell megtenni azért, hogy gyermekeink szülõföldön való boldogulását elõsegítse. Ennek egyik feltétele, hogy megtanulják az államnyelvet. Ehhez igyekszik szerény lehetõségeivel segítséget nyújtani a Kárpátaljai Református Egyház többek között azzal, hogy ezeket a tankönyveket kiadta, s minden magyar iskolába eljuttatja.
A könyveket átvéve köszönetet mondott a gondoskodó szeretetért, a támogatásért Szabó Árpád, a BMG igazgatója, aki lapunknak elmondta: a tanintézmény vezetõsége, tanárai fontosnak tartják, hogy megtanítsák diákjaikkal az államnyelvet. A gimnázium ukrán szakosai néhány éve használják fénymásolatban a most kiadott könyveket, de az eddig csak a tanár kezében volt. Éppen ezért örültek meg Taracközi Ferenc megkeresésének, hogy a református egyház támogatásával kiadnák ezeket a könyveket. Köszönetet mondott azért, hogy a KRE felvállalta e nemes ügyet, hogy minden magyar iskolába eljuttatják a tankönyveket. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kovács Mária, a Péterfalvai Kölcsey Középiskola igazgatóhelyettese és Perduk Berta tanárnõ, akik abbéli reményüknek is hangot adtak, hogy a megfelelõ tankönyvek, a szaktanárok hozzáállása, a szülõk pozitív gondolkodásmódja hozzájárul ahhoz, hogy megmaradjon anyanyelvû oktatásunk, hogy kisebbségben is megmaradjon magyar nemzetünk, s hogy a magyar iskolát végzettek érvényesülési lehetõségei se csorbuljanak.
Hogy miért vállal fel egy egyház állami feladatokat? Miért tartja fontosnak, hogy ukrán nyelvkönyveket adjon ki? Taracközi Ferenc beregszászi lelkész, a KRE sajtóosztályának vezetõje, a projekt kezdeményezõje és kivitelezõje errõl azt vallja: azért, mert nem nyugodhatunk bele abba, hogy gyermekeink hátrányos helyzetbõl indulnak a nagybetûs Életbe. Mindannyian tudjuk, hogy nem lehet a magyar – és más, nem szláv anyanyelvû – gyermektõl elvárni, hogy az ukrán anyanyelvû gyermekek számára készült programok, tankönyvek és módszerek szerint tanulják az ukrán nyelvet. Ha valóban azt akarjuk elérni, hogy a magyar gyerekek is megtanulják az államnyelvet, hogy egyenlõ eséllyel indulhassanak, ahhoz meg kell tanulniuk ukránul beszélni. Ehhez nyújtanak segítséget a kisiskolások számára most kiadott tankönyvek.
Kovács Erzsébet


Módosítás dátuma: 2009. május 17. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 217 vendég böngészi