Főoldal Egyházak Újra egységes a Magyar Református Egyház, elfogadták a közös Alkotmányt Debrecenben

Újra egységes a Magyar Református Egyház, elfogadták a közös Alkotmányt Debrecenben

E-mail Nyomtatás PDF
Újra egységes a Magyar Református Egyház. A

 Újra egységes a Magyar Református Egyház. A debreceni Nagytemplomban tizenegy óra után néhány perccel - ellenszavazat és tartózkodás nélkül - elfogadták a Magyar Református Egyház alkotmányát. A zsinati tagok megfogalmaztak egy üzenetet is, amelyet délután négy órakor hirdetnek ki a Nagytemplom elõtt és ekkor kondul meg egyszerre a Kárpát-medence összes magyar református templomának harangja is.
ÜZENET - Sem Trianon, sem december 5-e nem tudta szétzilálni közösségünket

Az Alkotmányozó zsinat üzenete
Isten iránti hálával adjuk hírül, hogy ma, 2009. május 22-én, 11.00 órakor a magyarországi, kárpátaljai, délvidéki, erdélyi és partiumi részegyházak aláírták a Magyar Református Egyház Alkotmányát. Ezzel a lépéssel, közel 20 évi fáradozás után, mi, magyar reformátusok évszázados közösségünket ebben a formában juttatjuk kifejezésre. A magyar reformátusság a reformáció évszázadától megtartotta lelki, szellemi egységét. Összetartozásunkat még történelmi viszontagságok és politikai szándékok sem tudták kikezdeni, így a trianoni döntés és 2004. december 5-i népszavazás sem tudta szétzilálni közösségünket. Ezt a közösségünket kifejezi az is, hogy ma együtt ünnepelünk azokkal is, akik már kifejezték csatlakozási szándékukat vagy még ezt idáig nem tudták megtenni.

Ma ezzel a közös alkotmánnyal is kifejezzük és megszilárdítjuk egységünket. Alkotmányunk szerint:
• Egyházunk tagja minden keresztyén, aki a magyar református egyházhoz tartozónak vallja magát , éljen bárhol a világban, és legyen magyar vagy más anyanyelvû.
• Egyházunk a csatlakozó részegyházak zsinati közössége, amely. törvényt alkot és megnyilatkozik mindazokban a kérdésekben, melyekre a részegyházak legmagasabb szintû testületei felhatalmazzák.
• Egyházunk alkotmánya biztosítja és szabályozza a Kárpát-medencén kívüli magyar református egyházak csatlakozását is..
• Belsõ szervezeti rendszerük kialakításában a részegyházak önállóak és függetlenek . Kivételt képeznek ez alól mindazon kérdések, amelyek a közös alkotmányba vagy közös szabályzásra tartoznak.


Jézus Krisztus mondja: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Hisszük és valljuk, hogy Krisztus igazsága szabadít meg minden igazságtalanságból és nyomorúságból. Hisszük, hogy gyógyító hatalma megteremti Benne való egységünket is. Hisszük, hogy ha Õt követjük a megbékélés eszközei lehetünk minden körülmények között. Hisszük, hogy a magyar reformátusság összefogása Jézus Krisztus egyetemes egyházának egységét és hiteles bizonyságtételét szolgálja, melynek mindnyájan tagjai vagyunk.

Krisztus a jövõ, kövessük együtt Õt!
Egységesítõ menet - az anyaországiakhoz csatlakoztak a határon túli egyházkerületek
Délután fél négykor véget ért a május 22-i ünnepsorozat következõ nagy eseménye, az egységesítõ menet. Az egyházkerületek elöljárói, az Alkotmányozó Zsinat résztvevõi azokat határon túli egyházkerületeket jelképezõ haranglábakat járták körbe, amelyeket Debrecen városának legforgalmasabb útvonalain helyeztek el. Az egységesítõ menetet a haranglábaknál Kárpátalja, Felvidék, Délvidék, Erdély és Partium püspökei és fõgondnokai várták, ahol saját egyházkerületük vezérigéjével jelentették ki, hogy az egységes Magyar Református Egyház részeinek vallják magukat, majd csatlakoztak a dicséreteket és zsoltárokat éneklõ menethez. A vezérigékre válaszul a Magyarországi Református Egyház püspökei és fõgondnokai áldáskívánással üdvözölték az erõszakosan hazánktól elszakított egyházkerületeket. Az Erdélyi Egyházkerület haranglábánál a menet tagjai elénekelték a Székely Himnuszt. Megvalósult az ünnep jelmondata: „Krisztus a jövõ, együtt követjük õt!”
Módosítás dátuma: 2009. május 22. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 199 vendég böngészi