Főoldal Egyházak Bepanaszolták Tõkés Lászlót a CNSAS-nál

Bepanaszolták Tõkés Lászlót a CNSAS-nál

E-mail Nyomtatás PDF
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) múltjának átvilágítása elvi kérdés &

 A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) múltjának átvilágítása elvi kérdés – jelentette ki Tõkés László leköszönõ püspök, európai parlamenti képviselõ pénteki, nagyváradi sajtótájékoztatóján. Tõkés cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint a Szekuritáté besúgóinak leleplezése mindössze arra irányulna, hogy a püspöki székre pályázók névsorát befolyásolja.
Tõkés László a sajtó rendelkezésére bocsátott egy levelet, amelyet a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Bizottság (CNSAS) alelnökének, Virgiliu Leon Þârãunak címzett egy vagy több ismeretlen személy. A levél írója megkérdõjelezi a bizottság tevékenységének törvényességét, amiért a KREK-en belül végzett átvilágítási folyamatban állítólag nem értesítette írásban az ellenõrzötteket.
Mindemellett azt is állítja, hogy a feltárás révén a püspök azokat a lelkészeket akarja hiteltelenné tenni, akik esetleg ellenében indultak volna a legutóbbi, illetve a következõ püspökválasztáson. Bár utóbbin Tõkés nem vesz már részt, a levél írója gyanítja, hogy mégis befolyásolni próbálja a jelöltek névsorát.
Példaként Fazakas Sándor volt váradrogériuszi lelkipásztort említi, akit a KREK vizsgálóbizottsága már egy ideje leleplezett, de a levél írója szerint „a lista folytatódik”. Molnár Jánost, a Szigorúan ellenõrzött evangélium címû kötet szerzõjét azzal vádolja, hogy Tõkés megbízására vizsgálódik, a KREK igazgatótanácsának beleegyezése nélkül, és titokban információkat szállít a püspöknek. Végül arra kéri az alelnököt, tegye meg a törvényes lépéseket a folyamat leállítására.
Virgiliu Leon Þârãu válaszában pontról pontra megcáfolja a levél írójának feltételezéseit. Elmagyarázza, hogy a CNSAS a vizsgálatokban érintett minden személyt írásban tájékoztatott, illetve azt is, hogy Molnár János, a Debreceni Református Teológiai Egyetem docense a bizottság engedélyével kutat a témában. A levél írójának kilétére Tõkésnek még nem sikerült fényt derítenie, de az alelnök válaszából kitûnik: a levelet valaki aláírta, és a CNSAS pontosan tudja, ki az, hiszen a válaszlevélben személyes információk szerepelnek.
Tõkés szerint azonban annyira bennfentes lehet, hogy akár a KREK-székházban vagy az igazgatótanács szomszédos székhelyén tevékenykedhet. „Ha a leleplezett besúgók személyazonossága megegyezik egy-egy püspökjelöltével, ez csakis a véletlen mûve” – jelentette ki Tõkés. Hozzátette: nem hitte volna, hogy a szekus múlt feltárása húsz évnél is tovább tart majd a rendszer megdöntése után.
Nagy Orsolya

Módosítás dátuma: 2009. július 14. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 171 vendég böngészi