Főoldal Egyházak Nem maradt változás nélkül a Besztercebányai Egyházmegye sem

Nem maradt változás nélkül a Besztercebányai Egyházmegye sem

E-mail Nyomtatás PDF
Mint arról már korábban beszámoltunk több magyar plébániahivatal élén személyi változásokat eszközöltek az egyházmegyék püspökei. A
Mint arról már korábban beszámoltunk több magyar plébániahivatal élén személyi változásokat eszközöltek az egyházmegyék püspökei. A leginkább a Nagyszombati Egyházmegye frissen kinevezett érseke helyezte át a plébánosokat. Az alábbiakban a Besztercebányai Egyházmegye személyi változásairól adunk hírt.
Ipolyságra kápláni kinevezést Zolcer György újmisés kapott.
A palásti egyházközség lelkipásztori szolgálatát a Váci Egyházmegyébõl érkezõ, felvidéki származású Hlédik László atya végzi ezentúl, akire a szomszédos Rakonca szlovák községet is rábízták. Az egegi plébánia lelkipásztora az ugyancsak a Váci Egyházmegyébõl érkezõ, és szintén felvidéki születésû Gyönyör László atya lesz. Elõdjeik, Peter Prochác és Hans Wechter atyák Ausztriában folytatják papi mûködésüket. Az óvári plébánia lelkipásztori szolgálatát szlovák anyanyelvû, a liturgikus szövegeket magyarul is felolvasni tudó atya, Luká¹ Jókay, eddigi ipolysági káplán látja majd el. A deméndi egyházközség lelkipásztora Mede Károly atya lett, aki a Nyitrai Egyházmegyébe távozó Du¹an Dúbravický lelkiatyától veszi át a plébániát.
A Besztercebányi Egyházmegyében 2009-ben egy átszervezés keretében több olyan magyar plébániát is megszüntettek, ahol nem volt helyben lakó plébános: így filiává (leányegyházközséggé) minõsítették át Ipolyfödémes, Alsószemeréd, Gyerk (itt a plébánia épülete is eladásra került), Szécsénke, Kõkeszi és Pereszlény plébániákat is.
Besztercebányán július 1-jétõl érvényesek az áthelyezések.


Módosítás dátuma: 2009. július 24. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 131 vendég böngészi