Főoldal Egyházak Templomszentelés Tiszacsomán

Templomszentelés Tiszacsomán

E-mail Nyomtatás PDF
A Beregszászi Magyar Görög Katolikus Esperesi Kerület több ezer hívének jelenlétében új templomot szenteltek fel Tiszacsomán. Á
A Beregszászi Magyar Görög Katolikus Esperesi Kerület több ezer hívének jelenlétében új templomot szenteltek fel Tiszacsomán. Államalapító királyunk tiszteletére felszentelt templom a helybéli hívek adományából, és magyarországi állami támogatásból épült. Az ünnepségre eljöttek a kárpátaljai görög katolikus egyházközségekben szolgáló parochusok, népes vendégsereg érkezett a határon túlról is. Az impozáns, modern építmény ikonosztázában helyet kapott Szent István ereklyéje – koponyacsontjának egy darabja –, melyet a közelmúltban Erdõ Péter bíboros ajándékozott az itteni gyülekezetnek. A templomban úgyszintén megtalálható a mártírhalált halt Romzsa Tódor püspök ereklyéje is.
A szentegyház felszentelését Milan Sasik görög katolikus megyés püspök végeztek az esperesi kerület parochusai valamint Udvardy György Esztergom-Budapesti egyházmegye segédpüspökének részvételével. A szent liturgia során Milan Sasik emlékeztetett elsõ királyunknak a fiához szóló intelmeire, melyben az uralkodó az országban élõ valamennyi nép megbecsülésére szólított fel. Jól látszik, hogy Európának nagy szüksége van a keresztény hitre, ez számunkra a legfontosabb összetartó erõ. A nemrégen kitört gazdasági világválság ismét bebizonyította, hogy a földi vagyon egyik pillanatról a másikra elvész. A hitre épülõ lelki gazdagság az, ami minden körülmény között megmarad.

Bacskai József, beregszászi magyar fõkonzul felolvasta Gémesi Ferencnek, a MEH szakállamtitkárának az ünnepi alkalomból a gyülekezethez intézett üzenetét. Köszöntötte a híveket Csizmár Béla, a beregszászi járási tanács elnöke is: hit nélkül nem lehet jövõt építeni, hangsúlyozta a járási vezetõ, mindezt a helybéliek már jól tudják, hisz megtapasztalták. Zubánics László történész, az UMDSZ OT elnöke emlékeztetett rá, hogy a templomszentelés napja egybeesik a mohácsi csata és Budának a törökök általi elfoglalásának napjával, ám ez az idõpont az itt élõk számára mégis örömteli, mert templomot csak az épít, aki bízik a jövõben, hisz a megmaradásban.

Demkó Ferenc helyi parochus vázolta a templomépítés történetét, amely az 1994-es alapkõletétel óta másfél évtizedet ölel fel. Ez alatt az idõszak alatt a helyi gyülekezet tagjai nagyfokú áldozatvállalásról, önfeláldozásról és önzetlenségrõl tettek tanúbizonyságot. Köszönet érte.


Módosítás dátuma: 2009. szeptember 07. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 141 vendég böngészi