Főoldal Egyházak A történelmi egyházak közös nyilatkozata népszámlálásügyben

A történelmi egyházak közös nyilatkozata népszámlálásügyben

E-mail Nyomtatás PDF
A katolikus, református és evangélikus egyház sajtóközleményt adott ki az Országgyûlés által október 5-én elfogadott népszámlálásról szóló törvénnyel kapcsolatban.
A katolikus, református és evangélikus egyház sajtóközleményt adott ki az Országgyûlés által október 5-én elfogadott népszámlálásról szóló törvénnyel kapcsolatban. A nyilatkozat szövegét az alábbiakban közöljük.
A katolikus, református és evangélikus egyház megütközéssel értesült az Országgyûlés által október 5-én elfogadott népszámlálásról szóló törvény szövegérõl. A törvény szerint ugyanis nem kérdezhetik a 2011-es népszámláláson a vallási, felekezeti hovatartozást. A három egyház püspökeinek november 4-i találkozóján, amelyet Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságán tartottak, egyebek között errõl is szó esett.

Tekintettel arra, hogy a Köztársasági Elnök néhány napja visszaküldte az Országgyûlésnek megfontolásra az elfogadott törvényt, a három egyház vezetõi a döntéshozók figyelmébe ajánlják, hogy a 2011-es népszámlálás kérdõívén szerepeljen a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdés. Hazánkban 1870 óta – a kommunista rezsim idõszakát leszámítva – mindig szerepelt ez a kérdés a népszámlálási kérdõíveken, így érthetetlen, hogyan merülhetett fel egyáltalán a felekezeti hovatartozásról szóló kérdés elhagyásának ötlete. A 2001-es népszámláláson anonim és fakultatív módon, a legszigorúbb adatvédelem mellett 9 millió ember nyilatkozott érdemben errõl a kérdésrõl.
A 2008. évi zárszámadási törvényben érintett közoktatási kiegészítõ normatíva egyenlegével kapcsolatban az egyházak elfogadhatatlannak tartják, hogy – egy frissen benyújtott bizottsági módosító indítvány szerint – a jelenleg érvényben lévõ törvények megkerülésével egy késõbbi kormányrendeletben akarja szabályozni ezt a Kormány. Az egyházak és a Kormány között – ellentétben a módosító indítvány indoklásával – nem született semmiféle megállapodás ebben a kérdésben. Az egyházak továbbra is elfogadják az ÁSZ megállapításait a zárszámadási törvénnyel kapcsolatban, amint azt közös levélben október 16-án Bajnai Gordon miniszterelnöknek megírták. Várják a Kormány érdemi állásfoglalását az ott leírtakkal kapcsolatban.
Az egyházi vezetõk rendszeres egyeztetéseinek keretében a következõ találkozóra – a tervek szerint – kora tavasszal kerül sor.
Budapest, 2009. november 4.
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Magyarországi Református Egyház
Magyarországi Evangélikus Egyház

Módosítás dátuma: 2009. november 05. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 85 vendég böngészi