Főoldal Egyházak Püspökök Jászvásárban: Joguk van az anyanyelvi miséhez

Püspökök Jászvásárban: Joguk van az anyanyelvi miséhez

E-mail Nyomtatás PDF
Minden katolikus hívõnek joguk van anyanyelvi szentmiséhez, de csak akkor, ha ezt õk maguk igénylik.
Minden katolikus hívõnek joguk van anyanyelvi szentmiséhez, de csak akkor, ha ezt õk maguk igénylik. Ezt fogalmazták meg a román püspökök a Jászvásárban tartott katolikus fõpásztori találkozón.
A magyarországi és romániai katolikus egyházi elöljárók második alkalommal tanácskoztak – ezúttal a nemzeti kisebbségek pasztorációjáról is.
Történelmi pillanatnak nevezte Petru Gherghel jászvásári római katolikus püspök a magyar és romániai katolikus püspöki konferenciák képviselõinek moldvai találkozóját. Bár a közlemény óvatosan fogalmaz, ez a megbeszélés a moldvai magyar csángók anyanyelvi misézését tekintve is történelmi pillanat lehet.
- Ott, ahol erre szükség van, ott ahol valóban akarják és nem ott, ahol a politikusok szeretnék. Ahol mi látjuk, hogy szükséges, biztosan lesz. Készülõdünk rá. Nem mondom, hogy holnaptól, de készülõdünk rá. Mi mindenre teljesen nyitottak vagyunk – mondta Petru Gherghel jászvásári Püspök.
A két ország katolikus püspökeinek közös tanácskozásait Erdõ Péter bíboros, az Európai Püspöki Karok Tanácsának elnöke kezdeményezte. Az elsõt Budapesten tartották, már azon is szó volt a nemzeti kisebbségek lelki gondozásáról.
- Sokat vitatott kérdés volt itt ennek az egyházmegyének a területén, itt úgy látom, bizonyos jelek arra mutatnak, hogy ebben is lehet találni további megoldásokat – hangsúlyozta Erdõ Péter bíboros, az Európai Püspöki Karok Tanácsának Elnöke.
Jelenleg két moldvai pap tanul egyházjogot Budapesten. Közben plébánián is dolgoznak, hogy magyar nyelvismeretüket tökéletesítsék.
- Ez részben azt célozza, a püspök úr kifejezett kívánsága szerint, hogy utána itthon a saját környezetükben tudjanak a hívek rendelkezésére állni – mondta a bíboros.
A jászvásári püspök meghívta Erdõ Péter bíborost a következõ kacsikai zarándoklatra és felkérte, hogy ott magyar szentmisét tartson. A bukovinai kegyhelyen évente egyszer van magyar nyelvû liturgia.
Csúcs Mária
Módosítás dátuma: 2009. november 27. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 235 vendég böngészi