Főoldal Egyházak A papi nõtlenség eltörlését fontolgatja a Vatikán egy olasz lap szerint

A papi nõtlenség eltörlését fontolgatja a Vatikán egy olasz lap szerint

E-mail Nyomtatás PDF
Egy olasz újság szerint évtizedek alatt, de megszüntetné a papi nõtlenséget a katolikus egyház.
Egy olasz újság szerint évtizedek alatt, de megszüntetné a papi nõtlenséget a katolikus egyház. A La Repubblica úgy tudja, ennek kidolgozásával meg meg is bíztak egy magas rangú bíborost. A papi nõtlenség valószínûleg a katolikus egyházat megrázó gyerekmolesztálási ügyek miatt került ismét mapirendre.
Titokban a Vatikánban is mérlegelik a római katolikus papok kötelezõ nõtlenségének esetleges eltörlését - írta pénteken a La Repubblica címû olasz lap. A római újság szerint azonban a szentszék csak több évtizedes távlatban gondolja eltörölni a cölibátust. Az odáig vezetõ út szigorúan titkos átgondolását a Hittani Kongregáció egyik magas rangú tagjára, Claudio Hummes bíborosra bízták.
A kiszivárgott hírnek különös aktualitást ad, hogy a német katolikus egyház és a Vatikán pénteken a legmagasabb szinten egyeztet a németországi katolikus iskolákban korábban történt, közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyérõl, amelyet többen a kötelezõ nõtlenség egyik következményének tartanak.
Pál apostol az I. században még csak arra kötelezte a püspököket, hogy csak egy feleségük legyen. A papi nõtlenség a XII. századtól kezdve vált kötelezõvé a római katolikus egyházban (a görög rítusú katolikusoknál és az ortodoxoknál nem kötelezõ). Dogmává a XVI. századi Tridenti zsinat tette, amely kimondta: a hit szempontjából a nõtlen és szûzi állapot jobb és boldogabb, mint a házas állapot.

Módosítás dátuma: 2010. március 12. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 244 vendég böngészi