Főoldal Egyházak
Egyházak

Böjte Csaba dévai ferences megelégelte (Ferences Sajtóközpont)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. április 15. - A ferences szerzetes megelégelte, hogy szinte kizárólag olyan papokról írnak, akik ifjúság elleni súlyos bűnökkel vádolhatók.
Eközben a keresztények megszégyenülten hallgatnak, pedig a papok és szerzetesek kilencvenkilenc százaléka minden tiszteletet megérdemlő, hősies és áldozatos munkát végez világszerte.

Módosítás dátuma: 2010. április 18. vasárnap Bővebben...
 

Huszonöt lelkész-besúgó nevét ismertette Tőkés László (Krónika)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. április 16. - Huszonöt református lelkész nevét tette közzé Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke, aki szerint ezek az emberek együttműködtek az egykori Securitatéval.

Módosítás dátuma: 2010. április 17. szombat Bővebben...
 

Magyarországra látogat a dalai láma (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. április 15. - Tíz év után ismét Magyarországra látogat Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma. Tibet száműzetésben élő vallási vezetője szeptemberben érkezik Budapestre.
Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke az MTI-nek elmondta, a szeptember 17-20. közötti látogatás során a buddhista vallási vezető a tervek szerint parlamenti képviselőkkel is találkozik.

Módosítás dátuma: 2010. április 15. csütörtök Bővebben...
 

Anarchista graffitik a győri bazilikán (MTI/Index)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. április 13. - Graffitikkel csúfították el a győri bazilikát; ismeretlenek egyházkáromló és istentagadó szövegeket, valamint anarchista jelképeket fújtak az épület - egyik kevésbé forgalmas utcában lévő - falára. Az önkormányzat intézkedett, hogy tüntessék el a firkákat.

Bővebben...
 

A pedofilbotrányok miatt állítaná bíróság elé a pápát két brit ateista (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. 04. 12. - Emberiség elleni bűncselekmények vádjával szeretné bíróság elé állítani a pápát két ateista brit író. Az írók azt szeretnék, ha a pápát szeptemberi, nagy-britanniai látogatásán őrizetbe vennék, és bíróság vizsgálná ki, milyen szerepe volt egy 1985-ös papi pedofilbotrány eltussolásában.
A papi pedofília eseteinek eltussolása miatt szeretné bíróság elé állítani a pápát két brit ateista író. Richard Dawkins és Christopher Hitchens azt tervezi, hogy legközelebbi nagy-britanniai látogatásakor "emberiesség elleni bűncselekményekkel" vádolják meg XVI. Benedeket.
A pápa a múlt hét végén a papi pedofíliával kapcsolatos botrányba keveredett, amikor napvilágra került, hogy 1985-ben, a Hittani Kongregáció prefektusaként megpróbálta elodázni egy gyermekeket molesztáló pap eltávolítását az egyházból. Dawkins és Hitchens ezután emberi jogi szakértőket fogadott fel, hogy vizsgálják meg a jogi precedenseket és a lehetőségeket.
Neves külföldi személyek bíróság elé állítása nem ismeretlen Nagy-Britanniában: 1998-ban egy spanyol elfogatóparancs alapján őrizetbe vették a néhai Augusto Pinochet tábornokot, amikor a volt diktátor orvosi kezelésre utazott a szigetországba. Tavaly decemberben Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter visszalépett egy londoni utazástól, mert palesztinbarát szervezetek kezdeményezésére elfogatóparancsot adtak ki ellene.
A pápa a tervek szerint szeptember 16. és 19. között látogat Nagy-Britanniába. A két ateista értelmiségi brit törvényszék vagy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarja citálni: a pápa "nem áll a törvények felett" - jelentette ki a brit sajtónak Christopher Hitchens, aki szerint "a gyermekek elleni nemi erőszak intézményesített eltitkolása bűncselekménynek minősül minden jogrendben" - mondta. Dapo Akande, az oxfordi egyetem nemzetközi jogi szakértője szerint azonban a felelősségre vonási kísérlet kudarcra van ítélve, mert a pápa államfői minőségében mentességet élvez.

Kötelesek jelenteni a pedofiliát
Az ötlet azért is aktuális, mert a Vatikán hétfőn közölte weboldalán, hogy a püspökök és más magas rangú egyházi vezetők kötelesek jelenteni a világi hatóságoknak, ha pedofília esetéről értesülnek. A Vatikán szerint a bűnüldöző szervekkel való együttműködés már régóta a katolikus egyház hivatalos politikája, de ez első ízben került a nyilvánosságra egy laikusoknak szánt útmutatásban, amelyet a Szentszék weboldalára töltöttek fel.
"A bűncselekményeknek az illetékes hatóságoknak történő jelentésére vonatkozó polgári törvények minden esetben követendőek" - hangzik az útmutatás. A pedofília legsúlyosabb eseteiben a pápa azonnal megfoszthatja reverendájától a bűnt elkövető papot, anélkül, hogy megvárná a kanonikus eljárás lezárását.
A katolikus egyház belső eljárásrendje értelmében kiskorúak ellen pap által elkövetett szexuális bűncselekményeket rendes esetben a területileg illetékes püspöki hivatal vizsgálja ki. Amennyiben a vád hitelesnek bizonyul, az ügy a vatikáni székhelyű Hittani Kongregáció elé kerül.

Bocsánatkérést várnak Máltán
Személyesen szeretne találkozni XVI. Benedek pápával 11 máltai ember, akik állításaik szerint pappok által elkövetett szexuális visszaélés áldozatai voltak. Az áldozatok azért szeretnének személyesen találkozni a pápával, hogy az egyházfő bocsánatot kérhessen tőlük a szigetországban esedékes hétvégi látogatása alatt.

A pápán kívül az egykori feltételezett áldozatok Paul Cremonával, Málta érsekével is találkozni akarnak, aki közleményben tudatta, hogy eleget tesz a kérésüknek. "Igazságot akarunk, nem bosszút. Nem akarunk pénzügyi kárpótlást" - mondta az áldozatok egyike.

Módosítás dátuma: 2010. április 12. hétfő
 


228. oldal / 369

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 192 vendég böngészi