Főoldal Sajtóarchívum Ifjúsági Magazin Viva la Presidente (Ifjúsági Magazin)

Viva la Presidente (Ifjúsági Magazin)

E-mail Nyomtatás PDF

1995. október – Éljen az elnök! Pontosabban az elnöknő. Ez a felirat díszítette azt a tortát, amit Emese kapott a londoni Atlantic étteremben. De ne vágjunk az események elébe!
A történet 1990-ben kezdődött, amikor a budapesti Horváth Emeséék lakásában foghatóvá vált az európai Music TV adása. A kisasszony az első két hónapban éjt-nappallá téve nézte az égizene-csatornát. Szép lassan kitapasztalta MTV-ék szokásait, műsorrendjét, s kiválasztotta azt a néhány műsort, ami érdekelte. A többi maradt háttérzenének. Ilyenkor még a nagymamát is rajtakapta... A papáról nem is beszelve. Két műsort soha nem mulasztott el: a vasárnapi alternatív zenei programot, amiből nagyon sok információt tudott meg, és Ray Cokes műsorát, a Most Wanted-ot. Ray száraz angol humorát barátaival együtt nagyon díjazta.
- Ez a kellemes másfél óra tele van poénnal. Még azok az osztálytársaim is nézik, akik komolyzenét tanulnak - mondja. Ez az adás napirendjüket is meghatározta; csak ezután találkoztak és mentek buliba.
Emese régóta ismeri Rayt, és már személyesen is találkoztak. Írt neki, mire a tüskehajú úr fölhívta, és a műsorban beszélgettek. Később Emese meglátogatta a londoni stúdióban. De akkor már jól tudott angolul. Kicsi kora óta érdeklődött az ír kultúra és az angol nyelv iránt. Tízévesen már (ír)kelta mondákat olvasott. Azóta is kedvenc helye Írország.
- Szinte honvágyam van, ha hazajövök. Előzd életemben biztosan ír voltam - mondja Emese, akit a titkos, ezoterikus tudományok is foglalkoztatnak. Érdekli a buddhizmus és vegetarianizmus. Elkötelezett állat- és környezetvédő.
Főben járó bűnnek tartom, ha egy állatot azért tenyésztenek, hogy a prémje miatt megnyúzzák – vallja.
Történt egyszer a nagy nyári melegben - még mielőtt kódolták volna az MTV adását -, hogy meghirdettek egy játékot: a nyertes 24 órára a Music TV elnöke lesz. Több mint ötvenezer választ kaptak. Az eseményekre így emlékszik Emese:
- Egyetlen választ kellett beküldeni: melyik évben kezdődött az európai MTV adása? 1987-ben. Beküldtem.
Egy hétfőn fölhívtak telefonon, és közölték, hogy én is a nyolc között vagyok, akik sorsolással a második fordulóba jutottak. Ezután alaposan kifaggattak arról, hogy mi a véleményem az MTV-ről. Melyik műsort kedvelem, ki a kedvenc műsorvezetőm, milyen zenét szeretek, melyik a kedvenc zenekarom, mi a foglalkozásom, lámpalázas vagyok-e és milyen a cipő és ruhaméretem. Két nap múlva újra hívtak, és közölték, hogy vasárnap utazhatok Londonba, én nyertem, és vihetem a barátnőmet is. Úristen! Azt hittem, leesem a székről. Az események ezután gyorsan peregtek. A British Airways londoni járatán VIP utasként - nagyon fontos személyiségként - kezelték őket, és az első osztályon utaztak. A Heathrow repülőtérről egyenesen a Hilton Szállóba mentek. Ebéd után kezdődött a program, Emese beöltözött a szponzorok ruháiba: egy terepszínű nadrágot, zöld felsőrészt és fekete cipőt választott. Máris indultak egy hatalmas fehér limuzinban a helikopter-reptérre, és startoltak a R.E.M. koncertjére. Két helikopter szállt együtt, kamerákkal felszerelve. A koncerten a színpad mögött fönntartott helyre mentek, ahol találkoztak a zenekar tagjaival.
– Másnap korán ébresztettek, és azt is videóra vették, ahogy álmosan és mérgesen tiltakozunk a riadó ellen. Következett a pezsgős reggeli az ágyban. Sajnos én reggelizni sem nagyon szoktam, nemhogy pezsgőzni. Csak egy kis gyümölcsöt ettem. Utána bementünk a stúdióba, de előtte forgattunk London nevezetességeinél, a Hyde Parkban, a Trafalgar Square-en és a Buckingham Palace-nél. Az MTV előtt egész tömeg fogadott kamerákkal, fényképezőgépekkel, de Davina - a kedvenc műsorvezetőm, aki végig velünk volt -, elhárította őket, sajnos nincs időnk interjúra. Fönn már várt az elnök, Brent Hansen, aki egyébként új-zélandi tévés újságíró. Rövid beszélgetés után átadta a helyét, máris ott ültem a székében. Hosszabb eszmecserét folytattam a marketingigazgatóval is. Sajnos a műsor kódolásával kapcsolatban semmi érdemlegeset nem tudtam meg, és ígéretet sem kaptam. Az Antenna Hungáriának úgy látszik, erre nem futja. Az MTV munkatársai elég zsúfoltan vannak, de mindenkinek van számítógépe, faxa. A műsorvezetők rokonszenvesek, értelmesek és nem üresfejű, felfuvalkodott sztárok, Ezek a fiúk-lányok sokat dolgoznak, egyetemet végeztek, de szinte mind ismeretségi alapon került ide. Van egy rossz hírem is: a Most Wanted megszűnik, mert nagyon sokba kerül az élőadás. A nap Oscar Wilde házában fejeződött be, ahol megleptek a feliratos tortával.
A (fél)álom véget ért, másnap Hansen úr újra elfoglalta elnöki székét, Davina új riportra viharzott, és Ray pedig lassan elkezdhette vágni a centit... Eközben Budapesten Emese barátkozik az ELTE angol szakával és a magyar tévéadás zenei műsoraival. Szöveg: Zétényi Zoltán Fotó: 2Z Fotó&Média



Módosítás dátuma: 2010. szeptember 19. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 344 vendég böngészi