Főoldal Sajtóarchívum Új Pest Megyei Hírlap Hálaadó Hubertus-hívek (Új Pest Megyei Hírlap)

Hálaadó Hubertus-hívek (Új Pest Megyei Hírlap)

E-mail Nyomtatás PDF

1998. szeptember 11. - Ünnepeltek a fővárosi és a megyei vadászok

Esőre hajló reggelen a verőcei domboldalakról a völgybe szorult hűvös-párás levegő várta a puskás sport híveit Az ünneplő waldenba öltözött „jägerek" széles ölelésekkel üdvözölték egymást, mint akik igazi családi összejövetelre érkeztek. A szervezők pedig éppen abban bíztak, hogy a vadászok családtagjain kívül olyan vendégek is érkeznek, akik csupán hallomásból ismerik ezt a békés, erdő-mező járó népséget. A vadásznap kitűnő alkalom arra, hogy kilépjenek a lombok közül, lejöjjenek a magaslesről, és beavassák a kívülállókat féltett titkaikba: a solymászatba, az íj megfeszítésébe, az eb fegyelmezésébe, a fegyver megbecsülésébe, a természet összhangjának megóvásába.

Szent Hubertus-áhítat
Az egykor szebb napokat látott verőcei tábor szabadtéri színpadán Kemenes Miklós, a Fővárosi és Pest Megyei Vadászkamara sportvadász alosztályának vezetője köszöntötte a közönséget. Pölcz Ernő polgármester a helybeliek nevében kitárta a község jelképes kapuját, és befogadta a vendégeket.
Szabó Gyula színművész Szentgyörgyi Albert Földről szóló zsoltárát mondta el mindannyiunk intelmére, hogy bolygónk otthona lehessen szépségnek, boldogságnak és békének.
A szabadtéri oltárnál vadászkürtök hangja vezette be a Vizy Domonkos verőcei születésű plébános celebrálta Hubertus-misét. Az atya ifjúkora emlékeitől mélyen megindítva idézte föl Szent Pál apostol írását. Szentbeszédében egy kínai tanítómesét mondott arról, hogy kié az ember. Majd a 622-ben született, majd szentté avatott Hubertus történetét elevenítette föl.
Rácz Gábor, a Vadászkamara területi szervezetének elnöke vette védelmébe a vadászokat, akiket nem egyszer vádolnak méltatlanul, például énekesmadarak elpusztításával.
Nagy István, a kamara tikára meleg szavakkal méltatta az idősebb kollégák érdemeit és Nimród-emlékérmeket adott át többek között Borotsek Ferencnek és Kern Mihálynak, akik a megyei szakigazgatásban tevékenykedve érdemelték ki az elismerést.

Ízbajnokság

A főzőversenyben a tíz résztvevő, feladata az volt, hogy a rendelkezésre bocsátott szarvashúsböl pörkölt jellegű fogást készítsenek. A vetélkedőbe a börzsönyieken kívül a megye alföldi vidékéről érkezettek is beneveztek. Az ízbajnokok egyike, Bábuk Tibor gombás szarvasragut készített rövid szafttal. A bírálók parancsnoka, a tiszteletbeli „séf" Bodrogi Gyula
színigazgató volt, aki jókedvvel és részrehajlás nélkül kóstolgatta végig a
kondérok tartalmát. Az eredményhirdetéskor a zsűri Breczku József
(Vadcoop - Bugyi), Paluska Gyula (Börzsönyi Borostyán Bt.) és Dombai Ferenc (Vadcoop BVT) főztjét találta a legízletesebbnek. Kép és szöveg: Zétényi Zoltán

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 143 vendég böngészi