Főoldal Sajtóarchívum Reform Lesz-e olimpia Dél-Afrikában? (Reform)

Lesz-e olimpia Dél-Afrikában? (Reform)

E-mail Nyomtatás PDF

1996. április 2. - Mandela elnök a válogatott trikójában táncolva ünnepelte a focisták Afrika-kupa-győzelmét. A sikert napokig tartó örömparádé követte Johannesburg utcáin. Az ország vezetői ettől is a belpolitikai-etnikai feszültségek csökkenését, a megbékélést várják.
Dél-Afrika sportéletéről ez idáig keveset hallhattunk. A sok évtizedes elzártság a sporthíreket is embargózta. Újabban már egyre több itteni eseményről tudósítanak a hírügynökségek. Magyarország is egyre szélesedő kapcsolatokat ápol Dél-Afrikával: úszóink egy része évek óta a fokföldi Stranden készül a nagy versenyekre. Mindez jórészt itt élő honfitársunknak, Tőrös Károly egykori mellúszóbajnokunknak köszönhető, aki nagy odaadással szervezi az edzőtábort. Tevékenységét tavaly kormánykitüntetéssel ismerte el a magyar sportvezetés.
Hétágra süt a nap, a tengerpart fehér homokja vakítóan veri vissza a sugarakat. Még sincs meleg, mert az Indiai-óceán felől jótékony léghűtés érkezik. A parti uszoda előcsarnokában magyar világsztárok, Egerszegi Krisztina és Güttler Károly fotói fogadnak. Az uszoda igazgatója, dr. Müller nagy tisztelője a magyar sportolóknak.
A törvénybe iktatott faji megkülönböztetés a feketéket sújtotta ugyan, de annak szankciójaként karanténba zárta a fehér elit egy részét, a művészeket és sportolókat is. A sportvilág vesztese volt például a világcsúcstartó úszó, Jonty Skinner, aki sem világbajnokságon, sem olimpián nem indulhatott. A hatvanas években is volt világcsúcstartójuk, a százas hátúszónő, Karin Muir, aki most edzőként dolgozik, és az elmúlt években találkozhatott napjaink nagy bajnokával, Egerszegivel. Más olimpiai sportágakban is voltak világrekordereik, neves versenyzőik -atlétikában, öttusában, súlyemelésben -, de részben a bojkott elkedvetlenítő hatására, még inkább azonban a holland-angolszász hagyományok miatt elsősorban egyéb sportokban jeleskednek. Ilyen sikeres sportágak a krikett, a vitorlázás és a többi vízi sport, a lovassportok, a repülőzés és ejtőernyőzés, a motorsportok, a profi box. Nemrégen megnyerték a rögbi világkupáját, ők adják a golf világbajnokát is. Nemhiába látható annyi golfpálya szerte az országban.
A fehér sportokat - a golfot, a teniszt - űzők nem szűkölködnek pályákban, de a tömegsport feltételeit az új kormány most igyekszik megteremteni. Emlékezhetünk még arra, hogy Kína bekapcsolódása a nemzetközi sportéletbe mekkora átrendeződést jelentett. A dél-afrikai sportolók is jelentős változást okoznak majd.
1991-es közvélemény-kutatási adatok szerint a legtöbben a labdarúgást űzik, ezt követi a krikett, a net-ball és a squash, a rögbi, a golf, a tenisz, az atlétika, a teke és a gyeplabda.
Dél-Afrika 36 év után visszatérhetett a Brit Nemzetközösségi Játékokra, és 21 év után, 1991-ben visszavették őket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai közé. A választások óta új szelek fújnak a sportéletben is. A Nemzeti Egységkormány által kidolgozott újjáépítési és fejlesztési program a sportot az egészséges társadalom megteremtése fontos feltételeként kezeli: mozgósítják ehhez az állami és a magánszektor erőforrásait. A terv különös figyelmet szentel az iskolás és a munka nélküli fiataloknak.
Az új sportminiszter, Steve Tshwete feladata többek között a sportban meglévő aránytalanságok kiegyenlítése. A sportélet minden szintjét fejleszteni szándékoznak, és ennek érdekében a tőke és a szerencsejáték üzletág is elkötelezte magát a sport támogatása mellett. A mezőgazdasági vidékeken többcélú sportlétesítményeket terveznek, Pretoria közelében testnevelési akadémiát építenek, országos tájékoztatási központot és tudományos kutatóintézetet létesítenek.
Mandela ifjúkorában sikeres ökölvívó volt, ma is gyakran látható a sportpályák környékén. Hol a focisták, hol a krikettezők társaságában tűnik fel. A krikett nem csak népszerű, hanem bizonyára jól fizető játék is, mert például a Miss World spanyol szépségkirálynője is a helyi krikettsztár bűvkörébe került. Az újságok sportoldalait elsősorban a golf, a krikett, a rögbi és a tenisz tölti meg - a focin kívül.
Ez az év azért is fontos a dél-afrikaiak számára, mert 1996 szeptemberéig lehet pályázni a 2004. évi olimpiai játékok rendezési jogáért
- A szakmai döntés már megszületett - tájékoztatott Sági Gábor, hazánk fokvárosi főkonzulja -, a kormány várhatóan ez év tavaszán vállal pénzügyi garanciát Fokváros pályázatáért.
A város olyan támogatókat tudhat maga mögött, mint a Shell, a Coca-Cola, a Pick&Pay áruházlánc és mások. A Jóreménység-fokánál tehát erősen bíznak a NOB számukra kedvező döntésében. A helyiek szerint Fokváros ideális az olimpiához. Ami a környezetet illeti, az valóban csodálatos. Az elmúlt évben ott járt Samaránch, a NOB elnöke, és támogatja a város pályázatát Schmitt Pál alelnök is.
Az előkészítő bizottság szóvivője szerint az előzetes tanulmányok igazolták a fokvárosiak pályázatát: nem lesz hiány szállodákban és megfelelő sportlétesítményekben. ZÉTÉNYI ZOLTÁN - FOTÓ: 2Z FOTÓ&MÉDIA

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 103 vendég böngészi