Főoldal fotó Máté Bence újabb BBC-díja (Fotómédia)

Máté Bence újabb BBC-díja (Fotómédia)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. október 21. A 25 éves Pusztaszeri természetfotós, a naturArt tagja, nyerte meg a természetfotózás Oscar-díját a londoni Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 pályázaton.
A BBC Wildlife Magazin és a Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében megrendezett pályázat szerda esti díjátadóján történelmi sikert ünnepelhetett a magyar természetfotózás: Máté Bence lett az első honfitársunk, aki büszkélkedhet a kitűntető Wildlife Photographer of the Year (az év természetfotósa) díjjal.
A pályázatra az idén több mint 31 000 nevezés érkezett, összesen 81 országból. A 10 főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket, közöttük az Eric Hosking díjat, amelyet Máté Bencének ítélték oda a legjobb kollekcióért. A fődíj, Az Év Természetfotósa nyertese a 12 kategória győztesei közül kerül ki, s a zsűri választása Máté Bence Árnyjáték című felvételére esett.

„Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon.” – nyilatkozik Máté Bence a díjnyertes képről.

„Ez az elismerés régóta érlelődött: korábban, 2002-ben Bence ezen a pályázaton megnyerte Az Év Ifjú Természetfotósa díjat, és az Eric Hosking díjat 2005 és 2007 után, most harmadszor nyerte meg! Ezen túl, több alkalommal nyerte meg a hazai Év természetfotósa pályázat fődíját. A sikereket folytatva,  a november másodikán nyíló itthoni GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2010 pályázaton is sok képpel fog szerepelni, de ennek a pályázatnak az eredményei még nem publikusak” – tudtuk meg Radisics Milántól a naturArt – Magyar Természetfotós Szövetsége elnökétől

A pályázaton még egy – Norvégiában élő- magyar fotós sikeréről számolhatunk be: Haarberg Orsolya képe „Magasra értékel” díjat kapott az Állatok a környezetükben című kategóriában, s így ez a kép is látható a londoni természettörténeti múzeumban megrendezett kiállításon.
 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 131 vendég böngészi