Főoldal Sajtóarchívum Magyar Ifjúság Turistazene avagy hét törpe Transistorral és Raskolnikov szegfűvel (Magyar Ifjúság)

Turistazene avagy hét törpe Transistorral és Raskolnikov szegfűvel (Magyar Ifjúság)

E-mail Nyomtatás PDF

1988. június 10. - Nemcsak George Michael, Sting és más hasonló világsztárok turnéznak szerte Európában, hanem olyan művészek is, akiket nem támogat sem a showbusiness, sem a tömegkommunikáció. Mégis sikeresek – bár csak szűk körben –, és mindenhol szívből jövő, meleg fogadtatásban részesülnek. Szeretem a modern vándorkomédiásokat és dalnokokat.
Ilyen a már többször is itt járt osztrák Drahdiwaberl vagy az NSZK-beli Hans Blues. Járják Nyugat- és Kelet-Európát, s ez utóbbi térségben elfogadják a nem konvertibilis fizetőeszközt is. Nem befektetni, csupán megélni akarnak. Mellesleg pedig szórakoztatni.
Az Almássy téren (jól) működő Club MM egyik kora (tavaszi meglepetése volt a finn Transistors együttes, vadamint Ausztriából Ripoff Raskolnikov. Föllépésük előtt meg egy látványosságban lehetett része a közönségnek: az aulában egy performance során Szántó Éva utcakövekkel szemben vívott, gépzenére és tojástörésre komponált kilátástalan küzdelmét láthattuk.
Ezt követően lépett a színpadra a héttagú Transistors hét törpével, hat szemüveggel, szaxofonokkal, gitárral, herflivel, bőgővel, harsonával és dobbal. Az arány 5:2 volt a férfiak javára, de a produkció nehezét a két hölgy vállalta. Köntösben lejtettek be, de rövid játék után fekete kises-télyire „vetkőztek". A harmadik frontemberük spanyolosra vette a fazont.
Zenéjük sem volt olyan kemény, mint az osztrákoké, de itt is képzett zenészek játszottak. Eklektikus antizenéjükkel megidézték Edith Piafot, ci-kizték a slágergyártókat, világslágereket játszottak enyhe átdolgozásban, cha-cha-chát, keringőt és régi amerikai slágereket celebráltak, igazi antidiszkózenét, ahogy ők fogalmaztak: eredeti turistazenét produkáltak.
A hölgyek könnyedén szaxofonoztak, egyikük időnként egyszerre két szerszámot is fújt. Igazi show-t csináltak, elragadó kedvességgel és humorral. Természetesen kiköveteltük tőlük a ráadást is.
A blues magányos műfaj. Raskolnikov klasszikusokat énekelt hagyományosan rekedtes hangon és ujjaival pengetett elektromos gitárjával, majd zongorán kísérte magát. Az első szám után legyőzte a közönség hallgatását, „megvett" bennünket. Szivarzsebében vörös szegfű virított, s a zongorán álló flaskából vörös bort ivott a megérdemelt sikerhez. További jó utat Ripoff Raskolnikov! (Zétényi)


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 270 vendég böngészi