Főoldal Sajtóarchívum Magyar Ifjúság Sétáló farmercsizmák (Magyar Ifjúság)

Sétáló farmercsizmák (Magyar Ifjúság)

E-mail Nyomtatás PDF

1987. szeptember 11. - Hallgatva az Első Emelet negyedik nagylemezének demóját, újra és újra megállapítom, hogy a koncertlemezek hangulata felülmúlhatatlan. Augusztus 2-án, a Petőfi Csarnokban „Kiki" egészen másként énekelte az Adj király katonát! –/ Szakíts, 'ha bírsz! című, máris slágerüket. A több ezer tomboló tinilány felvillanyozta az énekest, aki szinte önmagát múlta felül. Az emeletesek helyében gyorsan csinálnék egy élő albumot addig, amíg ilyen forró hangulatú koncertjeik vannak. A Kisszabóék távozása okozta pánik nagyon jó hatást tett a kvartettre szűkült együttesre.
Erre mondják, hogy élőre menekültek. Most immár három frontemberük van, s ezzel egyrészt csökkentették az énekes terheit, másrészt mozgékonyabbá, látványosabbá tették a produkciót. A keveset mozgó Kisszabót Berkes Gábor váltotta fel a bal oldalon, aki félkezes klaviatúrájával bebarangolta csaknem az egész színpadot. A jobboldalt pedig a miniszintetizátorával kokettáló, mindig is sokat jövő-menő Bogdán Csaba uralta.
Korábban talán „Kiki" teljesítménye volt a legkevésbé egyenletes. Sem összekötő szöveggel, sem mozgással nem bírta „vinni" a sodróan lendületes Emelet-műsorokat. Mostani koncertjükön meglepetésemre nála tapasztaltam a legnagyobb változást: műsorvezető volt, nem kímélte a hangját és lankadatlanul változtatta a helyét. Bizonyára az is közrejátszott ebben, hogy megszabadult „béklyójától", és drót nélküli mikrofonba énekelhetett. Remélhetően a későbbiekben arra is vállalkozik, hogy a közönség megnyilvánulásaira reagálva, fellazítsa a feszes programot. Ez minden bizonnyal nem rontaná a láthatóan gondosan összepróbált műsor menetét.
Új oldaláról mutatkozott be Szentmihályi Gábor zajvezér és ritmusmenedzser is. A zenekar legszótlanabb tagja most frappáns   szónoklatot tartott.
A basszusgitár kiválását két szintetizátorral egyensúlyozták, így immáron öt billentyűs szerkezet volt a színpadon. Ezáltal teltebbé, ugyanakkor lágyabbá is vált a hangzás. Én azért örülnék, ha találnának egy basszusgitárost.
Az új és régebbi számokból álló műsor nagy tetszést aratott a lankadatlan lelkesedésű hallgatók körében. A Gyertyabalett minden bizonnyal nagy siker lesz, de a Szívkalapács és a Nem férek a bőrömbe is slágervárományos. A koncert csúcspontja mégis a tavalyi lemez mementószáma volt, a Szépek szépe. Néhány emlékezetes percre a hétköznapok nem mindennapi tragédiája lopakodott közénk. Reméljük, hogy lesznek még ehhez hasonló fajsúlyos számaik ilyen súlyos apropó nélkül is. A zenekar csaknem egyformára fésült hajjal, majdnem egyen-koptatott farmerben feszített, és farmercsizmában sétafikált. Nem hivalkodtak, de színpadiasak voltak. (Vendégeik, Gay Tarmás és Szűcs István feketében szerénykedtek.) A kitűnően megtervezett világítás nagyszerű  látványt nyújtott. Kép és szöveg: Zétényi Z.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 98 vendég böngészi