Főoldal Ajánló Kultúrkör - 2010. november 22.

Kultúrkör - 2010. november 22.

E-mail Nyomtatás PDF


2010. november 21. - Noli turbare circulos meos!
Kultúrkör


2010. november 22. hétfő
Magyar Rádió, Kossuth adó 20.30-21.00
szerkesztő-riporter: Antall István

Ágh István életműdíja a Győri Könyvszalon eseményeként. Költőként a Hetek nemzedékéhez sorolta őt Kabdebó Lóránt, s a Buda Ferenc, Bella István, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József, Serfőző Simon által jegyzett csapatban tényleg jól érezte magát, a szellemi kötődés barátsággá is lett. A József Attila költészeti hagyományát nem stilárisan, inkább morálisan vállalók közül szinte mindenki másként formálta személyes lírai hangját. Ágh István nemcsak költőként, de eredeti hangú prózaíróként, publicistaként is kiemelkedő életművet hozott létre.        

Szigethy Gábor Évezredtöredék című könyve Az irodalomtörténész, a kritikus, színháztörténész, rendező, most önmagát rendezi sajtó alá. Családtörténetbe kezd, Apa portrét igyekszik rajzolni, de minden „töredékben” ott az egész, a XX. századi magyar értelmiségi lét, a maga lehetetlenségeivel, a nagy nekibuzdulásokkal és tragédiáival. Szigethy Gábor önmagáról ír, de Márairól, Pilinszkyről, Ruttkai Éváról, Cs. Szabóról, Lajtos Árpádról, Dajka Margitról és sokakról kénytelen beszélni. A könyv pedig eddig ismeretlen személyes, tehát mindannyiunk számára fontos dokumentumokkal teli.      

Sediánszky Nóra Kaméliás hölgye, amely fordításból lett átírássá, dramaturgiai munkából vált rendezéssé. Verdi Traviatája tette talán igazán népszerűvé ifj. Alexandre Dumas legismertebb regényét. A történetet az teszi érdekessé, hogy a szereplők és a mese valós alakokról mintázódott. Marguarite Gautiert valójában Marie Duplessis-nek hívták és kora egyik legismertebb kurtizánja volt, míg Armand Duval maga az író, ifj. Alexandre Dumas. A reménytelen, szerelem és a tragikus vég mára már nem játszható ekképpen, mint ahogy a drámairodalomban egykor jelentkezett.

Honti János konferencia Hajdúböszörményben - Hermann Zoltán, Biczó Gábor és Weiss János a Bálint Péter által szervezett tanácskozás különös alakjáról, a nemzetközi mesekutatás Honti János által felvetett problematikájáról, ennek eszmetörténeti hátteréről, a népmesék tipizálásának kezdeteiről, az írott anyagokat feldolgozó tudós dilemmáiról,tudományos eredményeinek háttérbe szorulásáról, újrafelfedezéséről.     

A műsorral kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat szívesen olvassuk a kultú Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címünkön.
Nem lehet elmulasztani!
Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth,
szakszerűbben:
http://real1.radio.hu/kossuth/

A kultúra körei - bármikor széttapossa azokat a hatalom -,
mindig újra rajzolják magukat.
Lásd: Arkhimédész

 

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 255 vendég böngészi