Főoldal Sajtóarchívum Erdészeti Lapok Muzsikált az erdő (Erdészeti Lapok)

Muzsikált az erdő (Erdészeti Lapok)

E-mail Nyomtatás PDF

2004. október - Egy évvel ezelőtt, Fenyvespusztán, egy szabadtéri „brainstroming” alkalmával Szabó Lajos erdészetvezető és Breznyán István karnagy, trombitaművész arra a következtetésre jutott, hogy Bátonyterenye környékén nem élet az élet fesztivál nélkül. Mondhatnánk, sok idő telt el, amíg az ötlet tettekké és eseményekké ért. Aki már részt vett egy-egy kisebb-nagyobb rendezvény szervezésében, tudja, hogy egy év még „érési” időnek sem sok. Egy szó, mint száz, kitalálták, hogy egy különleges zenei csemegével fogják a népet az erdő közepébe csalogatni. Az ötlet lényege az, hogy a természet lágy ölén, pontosabban az erdőben, a hegyoldalban, egy olyan alkalmas helyen, ahol jók az akusztikai viszonyok, egymástól bizonyos távolságra elhelyezkedő zenészek (rézfúvósok)
adnak koncertet.
Tanúsíthatom, az ötlet fényesen bevált.
A fenyvespusztai völgyet övező hegyoldalakból felhangzó dallamok egészen megejtően hatottak. Ebben nem kis szerepe volt a fiatal zeneszerzőnek, Almann Gergelynek, aki a záró erdei koncertre Muzsikál az erdő címmel népzenei ihletésű, 15 perces fanfárt komponált, három trombitára.
A rendezvénynek természetesen nem ez volt az egyetlen attrakciója. A július 17-én kezdődött Mátrai Művészeti Napok rendezvényein hét nap alatt mintegy 30 órányi műsort és egyéb programot élvezhetett a közönség. A Bátonyterenyén és környékén, nyolc helyszínen zajló rendezvénysorozat közel húsz programot kínált, mintegy száz föllépővel és közreműködővel. A fesztivál a zene, a képzőművészet és az erdő harmóniáját, maradandó értékeit mutatta fel. A produkciók kivitelezéshez az ötletgazda, Vanya Gábor, Bátonyterenye város polgármestere személyében kitűnő partnerre talált. Erre szokták azt mondani, hogy a fesztivál nem valósulhatott volna meg…
Szabó Lajosék magasra tették a mércét, és veszélyes konkurenciával vették fel a küzdelmet: az értékőrzés és a közvetítés fontosságát hangsúlyozták, mondván, választási lehetőséget biztosítanak a könnyebb műfajok széles kínálatával szemben.
A zenei programot a Régi Zeneakadémia Rézfúvós Quartett és a  Kiskunlacházai Ifjúsági Fúvószenekar szolgáltatta.
Ez jó hangulati bevezetőnek bizonyult a Muzsikál az erdő című ifjabb Szabó István faragta emlékoszlop fölavatásához.
A leplet Pallagi László vezérigazgató, Vanya Gábor polgármester és a művész vonta le az alkotásról. Pallagi László és Ormos Balázs, az OEE főtitkára részletezték a közönségnek az erdészek közjóért végzett küldetésszerű munkáját.
A rendezvények sokszínű kínálatából, természetesen a szakma sem maradhatott ki, hiszen az egész attrakció fennen hirdetett célja az erdő, az erdészet arculatának fényesítése, alakítása.
Éppen ez az, ami ezt a rendezvényt kiemeli a hasonló produkciók sorából.
Szabó Lajos azt az igazán korszerű erdészeti szemléletet képviseli, és gyakorolja, amelynek lényege a szakmánk és az erdő hármas funkciója. Mindezt megfejelve egy különleges művészeti attrakcióval.
Visszatérve a szakmára, a hely szelleme kötelez is erre, hisz Fenyvespuszta közel nyolcvanéves hagyományokkal bír, amikor dr. Tuzson János botanikus, egykori selmeci tanár, elkezdte kísérleteit különböző exótákkal.
A hely legújabb kori történelmét azonban ezen a nyáron kezdték írni.
A hőségtől pilledő közönséget egy kis erdei sétára invitálták a területet alaposan ismerő erdészkollégák. Megmutatták, hogy miként növekednek a mi földünkben a távoli tájakról ide származtatott fafajok, a vörös tölgy vagy az atlaszciprus.
A megejtően hatásos élmény bizonyára újabb híveket szerez az egy év múlva megrendezendő következő fesztiválra, tovább öregbítve az erdészek jó hírét. Az ezt követő borkóstoló és vadvacsora csupán ráadás volt. A szép idő pedig türelmesen kitartott az utolsó percekig.
A hivatalos program végeztével pedig jótékony felhőszakadás frissítette föl a környéket. Legyen ilyen szerencséjük jövőre is a szervezőknek! Zétényi Zoltán Fotó: ForestPress

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 111 vendég böngészi