Főoldal Ajánló Kultúrkör, 2011. március 14. hétfő

Kultúrkör, 2011. március 14. hétfő

E-mail Nyomtatás PDF

Noli turbare circulos meos!
Kossuth rádió 20.30-21.00
Szerkesztő-műsorvezető: Antall István Ölveczky Gábor grafikus a Komáromi Kisgaléria vezetője …...…………
Az egykor országos Kisgaléria hálózat a megyei, városi művelődési intézményekhez kötődött, s a Népművelési Intézet kezdeményezésére jött létre. Ölveczky Gábor nyomdászként, tipográfusként, dekoratőrként került közel a kiállítás szervezés, rendezés szakmai kihívásához. Az egykori vasutas körhöz toldott puritán épület az ország egyik legrangosabb képzőművészeti bemutató tere, amely a hazai kiállítások mellett nemzetközi érdeklődést is tudott kelteni. Ölveczky Gábor mindemellett - Komárom hagyományaihoz is kötődve - letette névjegyét a magyar plakátművészet asztalára. Az 1848-1849-es Forradalom és Szabadságharchoz köthető plakátjai a legrangosabb szerzők közé emeleték.

Tóth László az Irodalmi Szemle új szerkesztője …………………………..
Tóth László költészete az identitáskeresés regénye - írta róla Tőzsér Árpád. Pedig igazán nem a bőbeszédű lírikusok közé tartozik a Budapesten született, de élete legnagyobb részét szlovákiai magyarként leélő irodalmár. Tóth László hatvanadik születésnapjára fiatal költők válogatták kötetbe legszebb verseit, s adták ki Dunaszerdahelyen. S ahelyett, hogy nekilátna őszikéinek, januártól ő szerkezsti az 1958-ban indult irodalmi szemlét. A lapot Dobos László alapította, majd többek között Duba Gyula, Tőzsér Árpád, Grendel Lajos jegyzete. A nagyhagyományú periodika elsők között vállalta a közép-európai kitekintést, a magyar irodalom egységének való megjelenítését, s a kisebbségi lét irodalmi igényű megformálásának problematikáját. A hagyományok megújítása Tóth László vállalása.            

Gulyás Péter Pál - könyv a Világmítosz, magyar mítoszról ……………...
„Köldökcsillag a pocakhegyen” című könyve az áldott állapot mitológiai leírásával vált rendkívül népszerűvé. Az egykori dalszöveg, a mai film forgatókönyvíró, a tudományosság világát teljes egészként éli meg, így a kultúrtörténet, a folklór, a hiedelmek világában ismét és ismét kénytelen újragondolni azokat az elképzeléseket, amelyek nem lehetnek „lezárt dossziék.  Már Ádám és Éva próbája is az alma volt, de az ókori, a német, vagy a mesevilág mitológiája is, egészen a Hófehérkéig, az alma megkülönböztetett jelentőségéről szól. Az „almarablás” szellemtörténeti hagyományait a világmítosz és a magyar mitológiai hagyomány körében vizsgálva, akár csillagászat felismeréseit használva, az egyetemes emberi gondolkodásban megjelenő rendszerelmélet gfelismeréséig is eljuthatunk.      

A műsorral kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat szívesen olvassuk a kultú Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címünkön.
Nem lehet elmulasztani!
Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth,
szakszerűbben:
http://real1.radio.hu/kossuth/

A kultúra körei - bármikor széttapossa azokat a hatalom -,
mindig újra rajzolják magukat.
Lásd: Arkhimédész

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 165 vendég böngészi