Főoldal Ajánló Kultúrkör - 2011. március 21. hétfő,

Kultúrkör - 2011. március 21. hétfő,

E-mail Nyomtatás PDF

Kossuth rádió 20.30-21.00
Noli turbare circulos meos!
Szerkesztő-műsorvezető: Antall István

Berecz András és ami a színpad mögött van …………………....…………
Az énekes, mesemondó közönség előtti szereplései a magyar táncház mozgalom legszebb hagyományait folytatják, ám az általa színpadra vitt dalok, mesék zöme saját gyűjtése. A népdalgyűjtés „melléktermékeként” bukkant a mesékre, arra a sajátos éneklési stílusra, amelyet a mezei emberektől tanult el. Dalainak, történeteinek tapasztalatait mértékadó tudományos munkában dolgozta föl. A „Bú hozza, kedv hordozza” című könyve több kiadást is megélt, ahogy csuvas műfordítás, az általa szerkesztett, népdalokra visszavitt Sinka versek kötete és a CD-i is egyedülálló teljesítményei a műfajnak. A Kossuth díj méltán fedezte föl az előadóművész mellett a folklór, az irodalom, a műfordítás hiteles és eredeti személyiségét.

Simon Balázs, azaz Blaise Simon Móricz Zsigmond festő unokája ……...
Amikor gyermekkorában megkérdezték mi szeretne lenni, azt mondta a szüleinek, hogy szabad. Most, hetvenhárom évesen úgy érzi, hogy ez sikerült. 1956-ban vették fel a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol azt kérte mesterétől, Fónyi Gézától, hogy ne korrigálja. Tiltott kiállítás szervezőjeként 1963-ban eltanácsolták az iskoláról, ezután ment el előbb Svájcba kiállítani, majd 1968-ban érkezett Párizsba. Abba a Párizsba ahol akkor éppen a diáklázadások korszaka miatt különös légkör uralkodott. A Budapest Tompa utcai családi légkör, a költő apa Simon Andor elfojtott vágyai, a zseniális nagyapa árnyéka, ezek vitték el, hogy bajárja a világot. 

Su La Ce, azaz Sári László költészete ……………………………………....
Az „ismeretlen” kínai költő Lin Csi apát kolostorában él, de ez a kolostor valahol Budapest közelében, egy képzeletbeli kínai tájban éli mindennapi életét. Az itt otthonára találó költő minduntalan arra a keletre gondol, arra az Ázsiára, melynek minden szépsége a költészet világában csodálja meg önmagát. Ez a költészet nem is lehet más csak a harmóniakeresés lírája, az a fajta világlátás, amely a személyiség belső rendjét építi, s a világból legfeljebb a természet érdekli, amelynek önmaga is része. Szegény Su La Ce persze néha kénytelen autóbuszra kapaszkodni, bezötyögni a városba, füstös és zajos irodákban, izgága kollégák között rádióműsort készíteni Sári László álnéven. De aztán igyekszik vissza Lin Csi apát szellemi közegébe.             

A műsorral kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat szívesen olvassuk a kultú Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címünkön.
Nem lehet elmulasztani!

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth,
szakszerűbben:
http://real1.radio.hu/kossuth/

A kultúra körei - bármikor széttapossa azokat a hatalom -,
mindig újra rajzolják magukat.
Lásd: Arkhimédész

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 158 vendég böngészi