Főoldal Sajtószoba A Védegylet hírlevele

A Védegylet hírlevele

E-mail Nyomtatás PDF
1.
1. CSÜTÖRTÖKÖN BUDAPESTEN: A HELYI TÁRSADALOMRÓL A MILLENÁRISON 2. CSÜTÖRTÖKÖN SZEGEDEN: VALLÁS ÉS ÖKOLÓGIA – HELYSZÍNVÁLTOZÁS! 3. VASÁRNAP: VÉDEGYLET-KARÁCSONY A TRAFÓBAN 4. BAJBAN A NYITOTT MÛHELY, A VÉDEGYLETI ESTÉK HELYSZÍNE 5. KÉT LEVÉL A HONGKONGI WTO-CSÚCS KAPCSÁN 6. COURRIER INTERNATIONAL: SÓLYOM, VÉDEGYLET, ROTH 7. PATAKI GYÖRGY CASH FLOW-INTERJÚJA MÁR A NETEN IS

1. CSÜTÖRTÖKÖN BUDAPESTEN: A HELYI TÁRSADALOMRÓL A MILLENÁRISON

2005. december 15. (csütörtök), 18 órától

Helyi társadalom
Civilségrõl és aktív állampolgárságról közösségfejlesztõkkel

A beszélgetés fõszereplõi: Bodorkós Barbara, Kovács Edit és Peták Péter

Helyszín: Millenáris Fogadó – emeleti rész (Budapest, II. Fény u. 20-22.)

A 2004. február óta havonta zajló beszélgetés-sorozat a fenntarthatóság fogalmát járja körül különbözõ aspektusokból. Célja, hogy hazai természettudósok és társadalomkutatók részvételével széleskörû párbeszédet kezdeményezzen arról, milyen pozitív víziók élnek a mai Magyarországon a jövõrõl.

A belépés ingyenes, minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

Szervezõk: ESSRG (www.essrg.hu) és Védegylet.

*

2. CSÜTÖRTÖKÖN SZEGEDEN: VALLÁS ÉS ÖKOLÓGIA – HELYSZÍNVÁLTOZÁS!

A Védegylet szegedi csoportja idei utolsó programját december 15-én
(csütörtökön) 18 órától tartja

ÖKOETIKA ÉS TÁRSADALMI FELELÕSSÉG AZ EZREDFORDULÓN

címmel, ami egyben a Védegylet "Vallás és ökológia" munkacsoportjának szegedi bemutatkozása is.

HELYSZÍNVÁLTOZÁS(!): az eredetileg megadott Millenniumi Kávéház
felújítása még nem fejezõdött be, ezért az új helyszín a Sík Sándor
Piarista Szakkollégium társalgója (Szeged, Lechner tér 2/a) lesz.

A beszélgetés résztvevõi:
Jávor Benedek, a munkacsoport vezetõje (PPKE),
Újszászi Györgyi, fair trade szervezõ (Védegylet)
Máté-Tóth András, a vallástudományi tanszék vezetõje (SZTE).
Moderátor: Szentistványi István.

Tervezett témák:
1. egyházi dokumentumok az ökológiai válságról,
2. lehet-e méltányos a kereskedelem?,
3. ökoetika és társadalomkritika.
Az est során bemutatjuk a "Felelõsségünk a teremtett világért" címû
Védegylet-füzetet, valamint szóba kerül majd Bulányi György és Endreffy Zoltán ez irányú munkássága. Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

*

3. VASÁRNAP: VÉDEGYLET-KARÁCSONY A TRAFÓBAN

Úgy gondoltuk, jó lenne, ha nemcsak a tengernyi feladat és tennivaló között találkoznánk egymással. Sikeres év áll mögöttünk: gondoljunk mindenekelõtt Sólyom László köztársasági elnökké választására, a budai alsó rakpart kiszélesítésének elmaradására, a Zengõre, vagy a két sikeres fesztiválra, az Ökofesztre és a Globfesztre. Ezeket is megünneplendõ karácsonyi bulit szervezünk, melyre a Védegylet minden szimpatizánsát sok szeretettel várjuk a Trafóban (IX. Liliom u. 41.), a pincében, december 18-án vasárnap este hat órától. Süteményeket hozni szabad, ugyanakkor szendvicseket, italt helyben vásárolhatunk. Kérjük, részvételi szándékát jelezze elõre az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen!

*

4. BAJBAN A NYITOTT MÛHELY, A VÉDEGYLETI ESTÉK HELYSZÍNE

A Nyitott Mûhely immár négy éve állandó helyszíne a Védegyleti Estéknek. Aki járt már ott, jól tudja, mennyire otthonos, hangulatos, barátságos helyrõl van szó. Nagyon szeretnénk, ha az elkövetkezõ években is számos Védegylet-rendezvénynek adna otthont. A Mûhely azonban bajban van. Kérjük, olvassák el a házigazda, Finta László alábbi levelét.

„Tisztelt nagyérdemû, kedves Mûhelybejárók, barátaim!

Mérhetetlenül nehéz helyzetbe kerültem, segítségre van szükségem. Túlnõtt rajtam ez a hely, egyre elképesztõbb, ami itt zajlik, ez a programáradat minden elõzetes elképzelésemet többszörösen túlszárnyalta már. Úgy érzem, nagyjából erõm végére jutottam, nem vagyok már képes alapvetõ funkciókat sem ellátni, napról-napra halmozódik az elintézetlen dolgok száma, mert mással sem tudok foglalkozni, csak a napi, ill. az elkövetkezõ programok szervezésével, lebonyolításával. Nem tagadom azt sem, egyre többször gondolom, hogy abba kellene hagyni valahogy, mert igazából én is nyugodalmas, családi körben töltött estékre vágyom, de minden nap jön valaki, aki azt mondja: fantasztikus a hely, és mennyire boldog, hogy van egy ilyen a városban. Ilyenkor persze, hogy újra és újra elfeledkezem, mi járt a fejemben korábban, újra nekiveselkedem az egésznek, és megpróbálom fellelni a megoldást.

A minap ezt a tanácsot kaptam: szervezzek önkéntesekbõl álló csapatot, hogy próbáljam megosztani a terheket, a tennivalókat olyanokkal, akik szimpatizálnak a hellyel, és szívesen tennének is érte. Hetente maximum egyszer lehetne jönni tündérkedni: kiszolgálni a pultba, takarítani, bevásárolni, fõzõcskézni, adminisztrációt intézni, pályázatot nézni/írni/elszámolni, dekorálni a helyet, berendezni, rendben tartani a kirakatokat, felkészülni az esti programokra, jegyet szedni, postára menni, és még számtalan egyéb dolog lehet, ami most nem jut az eszembe. Cserébe azt a kivételesen jó érzést tudnám megosztani, ami a Mûhelycsinálás természetes velejárója (a teljes lefáradással egyetemben), és osztályrésze mindennapjaimnak. Természetesen ellátást biztosítok az itt tartózkodás idejére: étel, ital, mindennemû mûhelybeli finomságok.”

Amennyiben bármilyen módon tudnának segíteni a Nyitott Mûhelynek, kérjük, írjanak Finta Lászlónak a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre!

*

5. KÉT LEVÉL A HONGKONGI WTO-CSÚCS KAPCSÁN

Tegnaptól vasárnapig Hongkongban ülésezik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), amely az utóbbi években a világ talán legnagyobb hatalommal bíró intézményévé nõtte ki magát. Tevékenysége számos szempontból roppant problematikus és nagy veszélyeket hordoz mindnyájunkra nézve. A WTO-csúcs kapcsán a Védegylet más szervezetekkel karöltve két nyílt levelet is közzétett.

Az elsõ, a világ számos civil szervezete által aláírt levél címzettjei az EU kormányai és az Európai Bizottság. A második, az Anthropolis Egyesület, az Attac Magyarország és a Védegylet által fogalmazott levél a Kereskedelmi Világszervezet magyar delegációjához, Magyarország Európa Parlamenti képviselõihez, valamint az Európai Unió adó- és vámügyi biztosához, Kovács Lászlóhoz szól. Mindkét levél olvasható honlapunkon: http://www.zpok.hu/vedegylet/modules.php?name=News&file=article&sid=341

*

6. COURRIER INTERNATIONAL: SÓLYOM, VÉDEGYLET, ROTH

A Courrier International francia hetilap múlt heti száma „Ég a ház” c. mellékletében bemutat 54 „ökológiai hõst”, akik a lap szerkesztõi szerint világviszonylatban a legtöbbet tették/teszik a Föld a megmentéséért. Többek között Ralph Nader, José Bové és Edward Goldsmith mellett jelentõs terjedelemben ismertetik Sólyom László életútját, valamint kezdeményezését a zöld elnökök hálózatának kialakítására.

A cikk a köztársasági elnököt az új magyar demokrácia egyik alapító atyjaként említi, akinek ökológiai elkötelezettsége nem új keletû. A Duna Körrel a nagymarosi gát ellen folytatott küzdelemtõl az Alkotmánybíróság elnökeként a természeti környezet védelmét célzó határozatokon keresztül a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosáról szóló törvénytervezetig mutatja be Sólyom László pályaívét. 2000-ben részt vesz a Védegylet megalapításában, majd a Zengõre tervezett NATO-lokátor elleni tiltakozásnál is ott van. Külön említi a lap nyilatkozatát, melyben kijelenti, hogy addig nem utazik az Egyesült Államokba, amíg a határon ujjlenyomatot kell adnia.

Hosszan idézi a lap a köztársasági elnök Népszabadságnak adott interjúját, melyben a nyilvánosság elõtt bejelentette a zöld elnökök hálózatának létrehozását célzó kezdeményezését.

(A másik magyar vonatkozás, hogy Stéphanie Roth fél hasábot kapott ugyanitt Verespatak kapcsán.)

*

7. PATAKI GYÖRGY CASH FLOW-INTERJÚJA MÁR A NETEN IS

A Cash Flow címû gazdasági magazin novemberi számában jelent meg egy kétoldalas, remek interjú Pataki Györggyel, a Védegylet szervezõbizottsági tagjával. Az interjú most már a neten is olvasható, természetesen a Védegylet honlapján: http://www.zpok.hu/vedegylet/modules.php?name=News&file=article&sid=339
Szó esik benne többek között a mai globális gazdasági rendszer és az uralkodó közgazdaságtani felfogás kritikájáról, és nem utolsósorban a Védegyletrõl is.


VÉDEGYLET
/Protect the Future/
Az év civil szervezete (2004)
1114 Budapest
Bartók Béla út 19.
T/F.: (06-1-)269-4251

www.vedegylet.hu
Módosítás dátuma: 2005. december 18. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 216 vendég böngészi