Főoldal múzeum Iparművészeti Múzeum: Kiállítások a szecesszió és a kortárs dizájn jegyében (MTI)

Iparművészeti Múzeum: Kiállítások a szecesszió és a kortárs dizájn jegyében (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


2013. január 11. - Budapest - A szecesszióra és a kortárs dizájnra helyezi a hangsúlyt 2013-as kiállítási tervében az Iparművészeti Múzeum (IMM), ahol többek között az eddig ki nem állított Bigot-pavilon és az olasz dizájn remekei lesznek láthatók, míg a gyűjtemény darabjai Rómában is bemutatkoznak.

Bár az IMM a főépület átfogó rekonstrukciójának előkészítése miatt ebben az esztendőben a tavalyi nagy sikerű Art deco és modernizmus című kiállításhoz hasonló méretű saját tárlattal nem áll elő, egész évre bőséges programkínálatot nyújt az iparművészet és a kortárs formatervezés iránt érdeklődő látogatóknak - közölte az MTI-vel a múzeum.
Immár hagyománnyá vált, hogy az Iparművészeti Múzeum minden évben bemutatja az Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiumának alkotói támogatásában részesült kortárs iparművészek munkáit. A Megvalósult Művek 2012 címet viselő tárlat január 24. és március 10. között mutat be válogatást a legjobb alkotásokból az IMM Kupolatermében.
Egyetlen műtárgyegyüttes áll az Alexandre Bigot - Paris, 1900 című kiállítás középpontjában: Alexandre Bigot-nak a gyűjtemény számára az 1900-as Párizsi Világkiállításról megvásárolt és azóta őrzött, de mind a mai napig ki nem állított gyári mintakollekció, az úgynevezett Bigot-pavilon.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, március 22. és szeptember 8. között látogatható kiállítás apropóját többek között az adja, hogy az IMM tavaly egy aukción megvásárolta Alexandre Bigot szintén 1900 körül készült, háromrészes, ezüstfoglalatú boroskészletét, amely első alkalommal itt kerül a nagyközönség elé.
A 2013-as magyar-olasz évad keretében februárban nyílik a múzeum szecessziós gyűjteményének főműveit Tiffany, Gallé és a szecesszió mesterei címen bemutató válogatás a római Capitoliumi Múzeumban, amelyet májustól szeptemberig a budapesti közönség is megtekinthet majd.
A nyári szezon másik kiemelkedő attrakcióját a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió világszínvonalú kortárs kerámiagyűjteményének budapesti bemutatkozása jelenti. A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyekkel közösen szervezett kiállítás május 16. és szeptember 1. között széles válogatást mutat be a gyűjtemény magyar és külföldi mesterek által az elmúlt évtizedekben készített főművekből, kiemelt figyelmet szentelve az utóbbi másfél évtized alkotásainak.
Idén nyáron hetedik alkalommal nyílik kiállítás a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjasok munkáiból az Iparművészeti Múzeumban, míg az ősz immár hagyományosan a design jegyében telik az Üllői úti intézményben. A Design Hét alkalmából az IMM nemcsak a Magyar Formatervezési Díj évente visszatérő kiállítását mutatja be, de a kortárs olasz dizájn legjavát is, a milánói Triennale Design Museum utazó kiállításával.
Scripta manent - Könyvművészet Észtországból címmel októbertől decemberig a nemzetközi hírű kortárs észt könyvkötő művészet kiemelkedő alkotásaiból lesz látható reprezentatív válogatás, az Észt Művészi Könyvkötő Szövetség és a Magyarországi Észt Intézet szervezésében.
Az Iparművészeti Múzeum kiállításairól és programjaikról a www.imm.hu honlapon találhatók részletes információk.

 

Módosítás dátuma: 2013. január 11. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 275 vendég böngészi