Főoldal múzeum Szecessziós világnap az Iparművészeti Múzeumban (MTI)

Szecessziós világnap az Iparművészeti Múzeumban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. június 7. - Európa 23 múzeuma, köztük a budapesti Iparművészeti Múzeum vesz részt abban az európai programban, amelyen keretében digitalizálják gyűjteményüket, köztük a szecessziós anyagot. A figyelem felkeltésére szombaton szecessziós világnapot rendeznek.
Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a szecessziós anyag feldolgozása nálunk és a többi iparművészeti gyűjteményben, így Bécsben, Zágrábban és Prágában jelenleg zajlik.
Európai uniós támogatással az iparművészeti múzeumok vesznek részt a programban, mert a cél az, hogy a digitalizálás segítségével a szecessziós tárgyak is mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Az Europeana az unió közös adatbázisa, ebbe kerülnek be a szecessziós műtárgyak a többi európai iparművészeti kollekcióhoz csatlakozva - fejtette ki a főigazgató-helyettes.
A budapesti múzeumban szombaton a látogatók Balla Gabriella művészettörténész vezetésével megnézhetik a Bigot-pavilont, amely szecessziós épületkerámiákat mutat be Párizsból. Külön csoportos vezetést tartanak vakok és gyengénlátók részére a Bigot-kiállításban.
Városi sétákat is szerveznek Rákos Kata művészettörténész vezetésével. A résztvevők megnézik az 1905-ben készült Gonda-házat a Práter utca elején, a második állomás a Gutenberg téri Gutenberg-ház, amely a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyegyletének bérháza volt és 1907-ben épült. A harmadik helyszín a Váci utcában Korányi Sándor báró, orvos háza 1908-ból. A közös látogatás a Ráday utca 14-ben a Mellinger Artur építész 1911-ben tervezett házánál zárul.
Virágozz, itt a nyár! címmel a szecesszió és a virágok jegyében családi nap lesz a múzeum udvarán virágültetéssel, papírvirág készítéssel.
Tudományos előadások is lesznek délután a könyvtárban. Prékopa Ágnes Rippl-Rónai József iparművészeti munkásságáról fog beszélni, L. Balogh Krisztina pedig A kaposvári Szivárvány Kultúrpalota a szecesszió és az art deco fordulóján címmel értekezik. Keserü Katalin a szecessziós Budapest ornamentikájáról tart előadást.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 574 vendég böngészi