Főoldal múzeum Átadták a felújított tiszavasvári múzeumot (MTI)

Átadták a felújított tiszavasvári múzeumot (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Tiszavasvári, 2013. június 16. - Látványraktárral, interaktív kémiai laborral is gazdagodott a hazai és uniós támogatás segítségével felújított tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum; a beruházás ünnepélyes átadását vasárnap tartották Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.
A hatvanmillió forint értékű fejlesztés keretében az idén ötvenéves múzeumban új látogatórendszert, múzeumpedagógiai oktatótereket, interaktív kémialabort alakítottak ki. A beruházás révén a több mint kétszáz éves műemlék épület emeletén egy látványraktár is megnyílt a látogatók előtt, ahol a több mint 16 ezer darabos régészeti, néprajzi és helytörténeti gyűjtemény egy részét mutatják be az érdeklődőknek.
A Tárgyaink, örökségünk című projekt ezen kívül tartalmazta a Kálvin téren lévő múzeumépület nyílászáróinak cseréjét, külső és belső homlokzatainak rekonstrukcióját, de korszerűsítették az épületgépészeti, a biztonságtechnikai és az elektromos hálózatot is.
Az ünnepélyes átadást megelőzően hálaadó istentiszteletet tartottak a múzeum szomszédságában álló református templomban, a múzeum udvarán pedig Vinnai Győző kormánymegbízott és Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepséget követően megkoszorúzták a múzeum alapítójának, Gombás Andrásnak az emléktábláját, majd felavatták a róla elnevezett látványraktárat. Az érdeklődőket ezután a múzeum munkatársai vezették végig a felújított intézményben.
A Vasvári Pál Múzeumot 1963-ban alapították, első igazgatója Gombás András tanár és autodidakta régész volt. 1969-ben Hunyadi József lett a múzeum vezetője, aki elődjéhez hasonlóan nagy figyelmet fordított a fiatalság művelésére. Az évek folyamán a múzeum többször is költözött: a Kossuth utcai épületből a Báthory utcába települt át a gyűjtemény, majd 1996-ban került a jelenlegi helyére, a Kálvin úton található, 18. század végén épült református parókia épületébe.
Kezdetben elsősorban a helytörténeti emlékek után kutattak, majd az 1980-as évektől gyűjtőkörüket kiterjesztették a természettudományok és a régészet területére is. Archiválták a világhírű Alkaloida gyógyszergyár működésére és történetére vonatkozó dokumentumokat. Ma a múzeumi gyűjtemény több mint 7 ezer régészeti, 6 ezer néprajzi, valamint helytörténeti tárgyból és jelentős adattárból áll.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 356 vendég böngészi